A szórványprogram bővítéséről tanácskoztak

A szórványprogram bővítéséről tanácskoztak

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Megbeszélést tartott Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának munkacsoportja

2009. augusztusától Hargita Megye Tanácsa szórványmunkacsoportot működtet Összetartozunk közösségépítő programjának sikeressége érdekében. A tavalyi év sikerein felbúzdulva, a sok pozitív visszajelzést figyelembe véve idén is folytatódik a szórványban élő magyarsággal való együttműködés és együttgondolkodás.

Az idei évre tervezett programokról, a szórványprogram kibővítéséről tanácskoztak január 26-án, szerda délután a munkacsoport tagjai a Megyeházán.
„Székelyföld az erdélyi szórványmagyarság anyaországa. Szórvány- és tömbmagyarság elválaszthatatlanul összetartozunk. Erős Székelyföld csak a szórványban élő magyarokkal együttműködve valósulhat meg” – hangsúlyozta Borboly Csaba, megyeitanács-elnök.
Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségerősítő programja munkacsoportjának év eleji megbeszélésének célja a 2011-es programok és események összeállítása volt, megpróbálva anyagi forrásokat biztosítani. A találkozó kezdetén Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, a munkacsoport felelőse ismertette a tavalyi év fő megvalósításait, értékelte az eddigi megvalósításokat. „Törekedünk arra, hogy a szórványbeliek igényeinek megfelelően alakítsuk ki az idei programokat.” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője. A kezdetben Temes és Beszterce-Naszód megyékkel induló szórványprogram, tavaly kibővült Aranyosszékkel, idén pedig a szebeni magyarsággal kívánnak partnerkapcsolatot kiépíteni. A Hargita Megyei Kulturális Központnak már van számos jól működő szebeni kapcsolata köszönhetően az ottani HÍD Egyesületnek.
A Harigta Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is megszervezi felolvasó maratonját, a február 15-i Jókai felolvasásba Beszterce mellett Aranyosszéket is bevonják. Március idusán a Székely Dalegylet tervez koncertfellépést Besztercén és Betlehenben. A március 26-án sorra kerülő Székelyföldi Népdalvetélkedő döntőjére tervezik pár Aranyosszéki versenyző bevonását is. Újításként az intézményi szórványnapokat javasolták, ami egy egész napos rendezvény lenne: délelőtt gyerekfoglalkozásokkal és kézművességgel, míg délután a felnőttek számára kiállítást, könyv- és folyóiratbemutatót, valamint irodalmi estet tartanának. Ugyanakkor fontosnak tartják a testvériskolai kapcsolatok kiépítését, a diákkapcsolatok elősegítését. A munkacsoport tagjainak részéről megfogalmazódott a szórványtalálkozó fontossága az idei évre is, hogy a programban résztvevők személyesen is találkozzanak, elbeszélgessenek. „A szórványprogramot a Megyei Tanács egyik legsikeresebb programjának tartom” – fogalmazott Beder Tibor megyei tanácsos, aki idén is megszervezi a Lármafa-találkozót és a Mikes-zarándoklatot, melyre a székelyföldiek mellett aranyosszéki és besztercei magyarokat toboroz. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is szívügyének tekinti a szórványmagyarokat, így az előző évekhez hasonlóan idén egy tíz napos mezőségi turnét tervez, és részt vesz a május 14-i Vicei Hagyaték fesztiválon is. A gyergyószárhegyi Alkotóközpont idén is megszervezi a tavaly nagy sikernek örvendő táborait, mely jó alkalom a szórvány és a tömbmagyarság fiataljainak a találkozásra. A jelenlévők mindannyian egyetértettek abban, hogy az idei népszámlás fényében is különösen fontos a szórványprogram, hisz nem mindegy, hogy hányan vallják magukat magyarnak majd a népszámlálás alkalmával.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774