A szórványban énekelt a Székely Dalegylet

( Szavazat)59 megjelenítés
Folyó év február hónap folyamán felmerült kórusunkban, a Székely Dalegylet Férfikórusban annak a lehetősége (előbb ötlete), hogy a Szórványban lépjünk fel. Ez a lehetőség hamarosan jelentkezett is, már a március 15. ünnepségek alkalmával szerepeltünk a medgyesi református templomban, egy ökumenikus megemlékezés keretében.
 
Egy másik lehetőség Besztercén alakult ki, mely aztán kiterjedt Óradnára is. A március 15. posta hozta a meghívót az „V. Óradnai Magyar Napok”-ra, melyet 2010. szeptember 17-19 között tartottak meg.
 
 
Ismerve Hargita Megye Tanácsának a nagyszabású programját, mellyel felkarolta két szórványmegye (Temes és Beszterce-Naszód) támogatását, melyben a Hagyományőrzési Forrásközpontnak is oroszlánrésze van, ami a kulturális kapcsolatok felvételét, ápolását, megerősítését illeti, a fenti lehetőségekkel, a Székely Dalegylet Férfikórusa nevében jelentkeztünk meghívónkkal, kapcsolódva a programba.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által biztosított autóbusszal utaztunk szeptember 17-én Székelyudvarhelyről Óradnára, majd Radnaborberekre (Valea Vinului), ahol a szállásunk volt. Másnap szeptember 18-án, szombaton egy megemlékező ünnepség volt a radnaborbereki Reményik Sándor emlékháznál. A költő születésének 120. évfordulójára emlékeztek a megjelentek: óradnai és radnaborbereki lakósok, iskolások, salgótarjáni dalosok és mi, Székelyudvarhelyről, valamint a kolozsvári magyar konzul, aki szintén jelen volt.

A Székely Dalegylet Férfikórusa egy odaillő kis összeállítással egészítette ki a helybéliek ünnepi műsorát, melynek végén közösen énekeltük a Boldogasszony, Anyánk kezdetű himnuszt.

Délután, szeptember 18-án került sor az V. Óradnai Magyar Napok rendezvényének csúcs műsorára a helybeli Művelődési Ház színpadán, ahol a köszöntő beszédek után felléptek a magyarországi Salgótarján dalosai, a helybeli női dalcsoport, a helybeli kisiskolások magyar műsorral, a vicei és almásmálomi táncosok és énekesek szintén ifjúsági csoportokkal, s nem utolsó sorban a Székely Dalegylet Férfikórusa.

Vasárnap szeptember 19-én még felléptünk a besztercei római katolikus templomban. A délelőtti mise után, az Erdélyi Szászok találkozójának résztvevői (Németországból) egy 100 éves assszony (Müller Berta) köszöntése kapcsán jelenlévő családtagok és nagyszámú érdeklődő előtt nagy sikerű előadást tartottunk. A sikernek a hozadéka, hogy jövőre visszavár a város.

A szállást és étkezést a két és fél napra a Székely Dalegylet tagjai önerejükből oldották meg.

A Székely Dalegylet Férfikórusa nevében köszönetet mondok a Forrásközpont vezetőségének és tagjainak, hogy támogatásukkal lehetővé tették e szép útat.

 

Varga István,

Székely Dalegylet Férfikórus elnök

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774