A szórvány is csatlakozott a mesemaratonhoz

A szórvány is csatlakozott a mesemaratonhoz
( Szavazat)37 megjelenítés
 
Rekord számú felolvasót vonzott és messze felülmúlta az előző évek eredményét a harmadik Mesemaraton – határon innen és túl közel hatezren vették kézbe Jókai Mór könyveit és osztoztak az olvasás közös örömében.
Három ország - 7 erdélyi megye - 44 (erdélyi, magyarországi és kárpátaljai) település - 55 iskola - 9 könyvtár - 6 civil szervezet - közel 6000 résztvevő - ezzel az impozáns statisztikával dicsekedhet a kedden lezajlott Mesemaraton harmadik kiadása.
 
 A fenti számok önmagukért beszélnek, hisz minden kétséget kizáróan azt bizonyítják: rekordot döntött a harmadik Mesemaraton. Sikaszótól Szamosújvárig, Budapesttől Beregszászig meghallgatásra talált a szervezők (Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Cimbora Gyermekek Klubja) a közös olvasásra buzdító felhívása.
 Hét évestől a hetvenes éveikben járó könyvbarátokig közel hatezren keresték fel a helyszíneket és adták kézről-kézre Jókai Mór könyveit. "Az idei Mesemaraton egyik legnagyobb elégtétele, amit nagy sikerként könyvelhetünk el, hogy a Hargita Megye Tanácsa által útjára indított Összetartozunk programnak köszönhetően az erdélyi szórványmegyékben levő települések is bekapcsolódtak a felolvasásba, így csatlakozott idén a felolvasómaratonhoz Beszterce-Naszód és Szeben megye, Aranyosszék és a mezőségi Szamosújvár is" - tájékoztatott László Judit, szervező. Egymásnak adták a felolvasók a stafétát Budapesten, Balatonfüreden, a kárpátaljai Nagyszőlősön és Beregszászon is. A szervezők nagy örömére Csík- és Gyergyószéken a résztvevők épp úgy kitettek magukért, mint az udvarhelyszéki településeken. - számol be a rendezvényről az uh.ro hírportál.
 Az összesítés alapján:5942 olvasó, 48 település, 4 országban, itthon 7 megyében olvasott együtt, mindenhol hasonló lelkesedéssel.
Mivel rendezvényünknek a fő célja, hogy minél többen vegyenek könyvet a kezükbe, a szervezés konkrét megoldását, formáját rábíztuk a helyiekre. Ettől sokkal személyesebb lett, a különböző településeken sokféle, színes megoldás született. Csodálatos visszajelzések érkeztek, ami arra bíztat, hogy jövőre is útjára indítsuk a Mesemaratont.
Szemelvények a beszámolókból:„ ... A célt elértük, a gyerekek ma Jókai könyvekből olvastak és tetszett nekik…valóban örömet jelentett számunkra és a diákok számára is az együttolvasás … sikerült bevonni a közös olvasásba az ovisok, iskolások mellett szülőket, nagyszülőket is … a más tantárgyat tanító tanárok ezzel kezdték óráikat… Az, hogy a diákok már elkezdték szervezni a következő felolvasó maratont, azt hiszem mindennél többet mond a program sikeréről… Dávid Gyula Jókai Erdélyben című könyvéből kerestük ki azokat a részeket, képeket, amelyek az író környékünkön való kirándulásait idézik (Kolozsvár, Torda, Torockó stb.)… Az osztályonkénti beosztás után, 14 órától közös olvasásra került sor az iskola dísztermében. A pedagógusok olvastak fel a tanulóknak, míg ők a Zöldiskola ügyeskedő feladatain dolgoztak... Délután tanácsülés volt a faluban, és mivel az igazgató úr tanácsos, ott is mindenkit megolvastatott … Nagy élményt jelentett ez számunkra és a tanítványaink számára is. A gyerekeknek új dolog volt ez, és nehezen tudták megérteni azt, hogy egyszerre több helyen is ugyanazzal a céllal olvasnak. Ma nem volt hiányzónk, így 23-an olvastunk fel…Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a nagy, közös olvasásnak.… Gratulálok a kezdeményezéshez, jövőre is partnerek leszünk!”
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774