Kulturális projektek európai uniós támogatása

Bemutatták a Kreatív Európa program Kultúra alprogramját 

(0 Szavazat)24 megjelenítés

A kulturális projektekre a Kreatív Európa program Kultúra alprogramja keretében lehívható európai uniós támogatásokról tartottak tájékoztatót a csíkszeredai megyeházán április 7-én. A szakterületen tevékenykedő szervezetek, intézmények képviselőinek és az érdeklődőknek szervezett találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Transylvania Trust Alapítvány részéről Hegedüs Csilla és Berki Tímea, valamint Sorin Enuș, a Kreatív Európa Románia irodájának vezetője.

Hargita Megye Tanácsának voltak nyertes kulturális pályázatai, amelyeknek köszönhetően több művész lehetőséget kapott a szélesebb körű bemutatkozásra, mondta Borboly Csaba. A megyeelnök a pályázásra biztatta a szervezeteket, mint mondta, komoly lehetőségek vannak az európai uniós finanszírozásokban. Említést tett Hargita megye kulturális stratégiájáról, amely irányt mutat a különböző településeknek és szervezeteknek. Borboly Csaba kihangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa nyitott a partnerségre olyan pályázatok esetében, amelyek illeszkednek a megye kulturális stratégiájába. A megyei tanács és az alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai tapasztaltak a pályázás terén, és készek segíteni a partnereket.     

A Kreatív Európa Kultúra alprogramjának célja a művészek és az alkotások mozgása, illetve a közösség bevonása ezekbe a tevékenységekbe, ismertette Sorin Enuș. Együttműködési program, amely a zene, a régészet, az épített örökség, az irodalom területét támogatja. A rövidtávú projektekben legkevesebb három ország képviselői kell részt vegyenek, a koordinátor mellett legalább két partner, a hosszútávú projektekben legkevesebb 6 ország kell részt vegyen, a koordinátor mellett legalább 5 partner. A pályázatokat Brüsszelben bírálja el független bizottság. A finanszírozást kutatásokra, tapasztalatcserére, koncertekre, fesztiválokra, műhelymunkákra, a helyi szervezetek bevonására irányuló projektekre szánják. A hazai Kreatív Európa iroda segíti a pályázást, feladata a tájékoztatás, illetve népszerűsíti a projekteket és az azokhoz kapcsolódó rendezvényeket honlapján, számolt be az irodavezető. Sorin Enuș elmondta: több hazai szervezet partner különböző projektekben, illetve két csoportosulás leader, a kolozsvári székhelyű Transylvania Trust Alapítvány és a bukaresti Román Paraszt Múzeuma.

Jó gyakorlatokat a Transylvania Trust Alapítvány munkatársai mutattak be. A Transylvania Trust 1996-ban alakult civilszervezet, amely már akkor is pályázott európai uniós pénzekre, amikor Románia még nem volt tagja az uniónak, mondta Hegedüs Csilla projektvezető, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Céljuk az örökségvédelem, az örökségvédelem menedzselése, a fenntartható fejlődés, a műemlékvédelem. Pályázataik révén felújították a boncidai Bánffy-kastélyt, de emellett az is cél volt, hogy élettel töltsék meg, mondta Hegedüs Csilla. Ezért kulturális és oktatási központot hoztak létre, ahol különböző képzések zajlanak a kézművesség és a hagyományos mesterségek terén. A képzéseken mára már közel 1700-an vettek részt 27 országból. Céljuk továbbra is az épített örökség használata a helyi és a regionális közösség javára. Programjaikat nem önállóan valósítják meg, hanem partnerségekre törekednek, együttműködnek önkormányzatokkal, civilszervezetekkel, tanintézetekkel, önkéntesekkel, egyetemekkel, a kulturális tárcával, illetve szakmai szervezetekkel. Összegzésként Hegedüs Csilla is a pályázásra biztatott mindenkit.

Csíkszereda, 2016. április 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774