Jó hangulatban, eredményesen zajlik a VII. Régizene Nyári Egyetem

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Javában zajlik a Régizene Nyári Egyetem a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum épületében. A vasárnap, július 6-án megnyitott mesterkurzus 11-éig, péntekig a tart, amelyet a 44 résztvevő diák nagyszabású közös koncertjével zárnak.

A művészeti iskolában minden reggel 9 órától közös tánckurzust tartanak a diákok számára, a fizikai „felfrissülés” után pedig mindenki az általa választott hangszeren tanul a nap folyamán. Mint ismeretes, a diákok számos hangszeren – furulya és fuvola, barokk hegedű, barokk oboa, ének, csembaló, lant és gitár, viola da gamba és basso continuo, régizenében használt ütős hangszerek – tanulnak játszani, emellett pedig zenei játékokba, a rögtönzésbe és a szólamszerkesztésbe is belekóstolhatnak.
Széplaki Zoltán budapesti oktatónak nyolc diákja van, akiknek furulyát és fuvolát tanít. A diákok fele erdélyi: nagyszebeni, csíki és olaszteleki, a másik fele pedig magyarországi, hárman Miskolcról érkeztek, egy diák pedig Budapestről. A legfiatalabb 12 éves, a legidősebb pedig mindössze 20.
„Oktatóként arra törekszünk, hogy minél könnyedebb hangulatot teremtsünk az órák alatt. Annak ellenére, hogy a kurzusokat egy iskola épületében tartjuk, megpróbálunk a legkevésbé az iskolarendszerre emlékeztető képzést tartani” – számolt be a kurzusok hangulatáról a fúvós hangszereket oktató tanár.
A diákok nagy gonddal készülnek a pénteki nagy koncertjükre, amelyet délelőtt 11 órától a Tulipán áruház előtt, 14 órától pedig a művészeti iskola nagy aulájában hallgathatnak meg az érdeklődők. A fúvós hangszereken játszó diákok ismert olasz ballettokat adnak majd elő a megnyitón.
Csata Istvánnak is – aki egyébként Kolozsváron tanít – nyolc diákja van, ő viola da gambat és basso continuot tanít, a legfiatalabb diákja 15, a legidősebb 51 éves, akik ugyancsak erdélyiek, illetve magyarországiak. Ezek a vonós hangszerek nagyon ritkák és különlegesek, ezért azokat a diákok nagy része kezdő vagy középhaladó szinten ismeri, tájékoztatott Csata István.
„A viola da gamban játszó középhaladók közül többen is mellékszakon ismerkedtek meg a hangszerrel. A kurzusokon egyébként rengeteg új és hasznos információt kapnak a diákok, amelyeknek a nagy része csak hetek vagy akár hónapok múltán csapódik le bennük. Rengeteg technikai dolgot kell elsajátítaniuk, ami nem könnyű feladat” – számolt be az oktatás menetéről a vonóshangszer-oktató.
A viola da gamba és basso continuo kurzus hallgatói egyéniben, duóban és trióban is fellépnek a zárókoncerten. Ebben az évben spanyol, de leginkább francia reneszánsz műveket tanulnak. Csata István elmondása szerint a francia gambairodalom az egyik leggazdagabb, ezért is illik bele a viola da gamba és basso continuo kurzus az idei francia zenét előtérbe helyező Régizene Fesztivál programjába.
Mindkét tanárnak, valamint a diákoknak egyöntetűen az a véleménye, hogy a kurzusokon jó lehetőség nyílik a zene összetartó erejének megtapasztalására. Mindenki, aki beiratkozott, azért tette, mert érdekli az adott hangszer, semmiképp sem kényszerből vesznek részt a nyári egyetemen. Ugyanakkor az egyik legpozitívabb tapasztalat az egymás hangjának a megtalálása, valamint a közös fejlődés – vallják a résztvevő diákok.
A Régizene Nyári Egyetem diákjainak egyedi módon segít a tanulásban a Fun-Bike biciklis szaküzlet. Azoknak, akiket Csíksomlyón szállásoltak el, az üzlet ingyenesen bocsát biciklit a rendelkezésére, hogy könnyebben bejussanak a Csíkszereda központjában zajló kurzusokra.

Holnap kezdődik a Régizene Fesztivál
A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében hivatalosan holnap, július 10-én nyitja meg kapuit. A reneszánsz és barokk zene kedvelői már csütörtökön délután, 13 óra 30 perctől hangolódhatnak az esti ünnepélyes megnyitóra. Az első koncertet a Majláth Gusztáv Károly téren, a Tulipán áruház előtt a Régizene Nyári Egyetem diákjai adják.
A fesztivál hivatalos megnyitója 18 órakor kezdődik a Mikó-vár udvarán, rossz idő esetén a Csíki Játékszín épületében. A megnyitón a Mandel Róbert & Reneszánsz Együttes játszik. Mandel Róbert a régi hangszerek kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. Őket az 1996-ban, a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból alakult Codex együttes követi a színpadon. A holnapi nap késő esti koncertjét a Szabó István magyarországi lantművész adja.

Csíkszereda, 2014. július 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774