Európai Kreativitás Napja Csíkszeredában

Akcióművészet és kiállítások több helyszínen

(0 Szavazat)136 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa a 9 országot átfogó CreArt program keretében március 20-án harmadjára szervezte meg az Európai Kreativitás Napját. A március 20-i program magában foglalt két, a diákok tavalyi munkáiból álló kiállítást, egy középiskolás diákoknak szóló akcióművészeti programot, valamint tárlat nyílt a részt vevő művészek bezsűrizett munkáiból.

A program Csíkszeredában a Nagy István Művészeti Líceum aulájában kezdődött, ahol 11 órától Művészet a közterekért című kiállítást nyitották meg a megye képzőművészetis diákjainak munkáiból. Kirmájer Enikő iskolaigazgató után Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke méltatta a projekt sokoldalú hasznosságát és alkotásra buzdította a fiatalokat. Zonda Erika, a CreArt projekt menedzsere ismertette az elmúlt években, milyen pozitív hozadéka volt a megye képzőművészei számára a 2017-ig zajló EU-s projektnek.
– Hargita megye számára nagyon fontosnak tartom a projektet  a megye képzőművészei és  munkáik Európa városaiban való megismertetése szempontjából különböző nemzetközi rendezvények, kiállítások által. A Hargita megyei művészet ismertségének növekedése külföldi kapcsolatok kiépülését eredményezi – hangsúlyozta Zonda Erika.
A CreArt program (Network of Cities for Artistic Creation) célja olyan európai képzőművészeti hálózat kialakítása, amelynek működése elősegíti a vizuális művészetek mobilitását, alkotásra ösztönzi a fiatalokat, szélesebb rálátást enged az alkotási folyamatokra, mindezeken keresztül pozitívan hatva a személyiségfejlesztő szakmai irányok skálájának bővítésére. Ezt követően Botár László, a projekt szakmai vezetője és Székedi Ferenc újságíró, a CreArt projekt nagykövete köszöntötte a fiatalokat.
Délben a megyeháza márványtermében Én és a város című akcióművészeti programon vettek részt a Nagy István Művészeti Szakközépiskola és az udvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai Botár László képzőművész vezetésével. A fiatalok negyedóránként helyet cseréltek, így minden alkotás közös munka gyümölcse. A WHITE NOISE, BLACK WORDS az első világháború tükrében című kiállítás 15 órakor nyílt meg  Hargita Megye Tanácsának földszinti kiállítótermében.
Délután Én és a város című európai kiállításra bezsűrizett alkotásokból nyílt tárlat a Megyeháza Galériában, ahol több művészeti ágazat – festészet, fotó, installációk – kilenc művésze (Balázs István, Ferenc Zoltán, Fülöp József, Iochom Zsolt, Mezey Ildikó, Nagy Melinda, Vass Mária Magdolna, Veres Imola, Xántus Gellért Lehel) képviseltette magát. A kiállítás anyagából képeslapok készültek, amelyekből a tárlatlátogatók tetszés szerint magukkal vihettek. A tárlatot Zonda Erika vezérigazgató, projektmenedzser nyitotta meg, az alkotásokat Székedi Ferenc méltatta.
A projekt eddig lehetőséget nyújtott Hargita megye két képzőművésze, Márton Ildikó és Veres Imola számára, hogy részt vegyenek az első európai vándorkiállítás 3 állomásán: Valladolidban, Leccében és Aradon, ugyanakkor Gidó Szende Melinda részt vehetett neves világhírű művészekkel közösen az Antonio Lopez által vezetett műhelymunkán, Valladolidban, Berze Imre képzőművész lehetőséget kapott a Genovában megrendezett, Luca Vitone vezette műhelymunkában való részvételre, Veres Imola képzőművészt kiválasztották és részt vett a Linzben megszervezett rezidens művészeknek szóló programban. Továbbá Bartis Elemér Mártont kiválasztották és részt vehetett a Delftben megrendezett 2 hónapos rezidensművész-programban, míg Kovács Kinga a Kristiansandban szervezett rezidens-művészek programba kapcsolódott be. A tavalyi nemzetközi vándorkiállításokon, melynek egyik állomása Hargita megye volt, megyénkből Fülöp József vett részt a kiválasztott munkáival.
A kiállításmegnyitó végén bejelentették, hogy a kilenc Hargita megyei művész közül a 2015-ös Én és a város CreArt Nemzetközi Vándorkiállításon való részvételre, melynek idén Pardubice (Csehország), Linz (Ausztria) és Genova (Olaszország) ad helyet, Lucas Cuturi nemzetközi kurátor Hargita megyéből Iochom Zsolt alkotásait választotta be.
Az Európai Kreativitás Napjáról készült fotógaléria megtekinthető a Megyeháza Galéria közösségi oldalán.


Csíkszereda, 2015. március 22.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774