CreArt-kiállítás Csíkszeredában

2014-es CreArt európai kiállítás – kurátorai Joao Laia, Rosa Lleó és Miguel Amado, 20 képzőművész részvételével a CreArt hálózatból

(0 Szavazat)88 megjelenítés

A 2014-es CreArt európai kiállítás White Noise Black Words címmel október 3-án nyílik meg három csíkszeredai galériában (Hargita megyében, Romániában). a kiállítás a nyár folyamán Vilniusban (Litvániában) és Zágrábban (Horvátországban) volt látható.  

A CreArt európai kiállítás White Noise Black Words címmel pénteken, október 3-án nyílik meg Csíkszeredában (Hargita megyében, Romániában), miután az elmúlt három hónapban Vilniusban (Litvániában) és Zágrábban (Horvátországban) tekinthették meg. A kiállításnak három különböző kiállítási helyszín ad otthont a városban (Megyeháza Galéria, Kossuth Lajos utcai Galéria és Pál Aukciósház és Galéria), és november 30-ig lesz látogatható. A megnyitó a Megyeháza Galériában kezdődik 18 órakor, Kelemen Hunor kulturális miniszter, Hargita Megye Tanácsának vezetősége, a CreArt projekt Hargita megyei és valladolidi koordinátorai és a CreArt-hálózat kiválasztott művészei jelenlétében.

A csoportos kiállítás, melynek kurátorai Joao Laia, Rosa Lleó és Miguel Amado, 20 CreArt-hálózatot képviselő művész részvételével zajlik, akinek alkotásait 88 pályamunka közül választották ki az éves felhívás keretében:

Dana Stana (Arad)
Patricija Gilyte (Kaunas)
Remigijus Venckus (Kaunas
Sérgio Marques (Aveiro)
Nuvola Ravera (Génova)
Fülöp József (Hargita)
Nina Hove (Kristiansand)
Emanuela Rizzo (Lecce)
Sandro Marasco (Lecce)
Felix Sturm (Linz)
Kurt Lackner/Julio Falagán (Linz)
Vildan Turalic (Linz)
Kateřina Vorlová (Pardubice)
Martin Dašek (Pardubice)
Amaya Bombín (Valladolid)
David del Bosque (Valladolid)
Saulius Dastikas (Vilnius)
Ana Hušman (Zagreb).
Fokus Grupa (Zagreb).


João Laia, Rosa és Lleó Miguel Amado kurátorok szerint a White Noise, Black Words kiállítás a törékeny egyensúlyt vizsgálja az absztrakt és figuratív, testetlenség és kézzelfoghatóság, tények és szimbólumok, létezés és képzelőerő között. Míg a „white noise” közismerten az emberi színkép összes hangjának kombinációja, addig a „black words” a társadalmi szerkezet kevésbé látható elemeit tükrözi.

A bemutatott művek összefüggésbe hozhatók a médiával: festmény, szobor, rajz, fotó, installáció, videoprojekció és hang. A kiállított művek realisztikus ábrázolások és álomszerű bemutatók, racionális pozíciók és tudatalatti feszültségek, érzékelhető tárgyak és kísérteties entitások, primitív rituálék és mindennapi tevékenységek, társalgási dinamika és bensőséges gesztusok.

Ez a második CreArt-kiállítás. A kulturális projekt a különböző európai városok 13 intézményének bevonásával jön létre, különféle művészeti gyakorlatokat mutat be Európa különböző részeiből, 10 országból. A CreArt-hálózat mindenik partnere nyílt felhívást intézett a helyi művészekhez, majd a kurátorok választották ki a jelentkezők közül azt a 20 művészt, akinek alkotásait bemutatják.

A vándorkiállítás egyike azoknak a tevékenységeknek, amely által a művészi kreativitás mobilitását és az alkotások körforgását teszik lehetővé a CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) projekttel. Ennek a kiállításnak további két állomása is lesz más európai helyszíneken. A CreArt projekt honlapjának hírek rovatában megtalálhatók az éves felhívások a 2015-ös CreArt-kiállításhoz. A további felhívások a http://creart-eu.org/news/creart-news honlapon lesznek hamarosan elérhetőek.


CreArt

A CreArt az európai városok köz- és magánintézményeinek közreműködésével létrejött hálózat, amely kulturális menedzsmenttel foglalkozik, és elkötelezett a képzőművészet fejlesztése mellett. A projekt az EU Kultúra Programja keretében nyert támogatást 2012–2017 közötti időszakra.
A CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) európai kulturális együttműködési projekt a művészi kreativitás népszerűsítése érdekében, 13 európai város és intézmény részvételével: Aveiro–PT, Kaunas-LT, Kristiansand–NO, Linz–AT, Croatia-HR, Stichting id11–NL, Lecce–IT, Harghita–RO, Pardubice–CZ, Arad–RO, Genoa–IT, Vilna-LT, and Valladolid–ES.

Tevékenységei középpontjába helyezve a művészeteket és kreativitást, a CreArt célja:
1. a kreativitás támogatása tapasztalatcseréken, jó gyakorlatok átadásán keresztül, közös tevékenységek által a művészek, alkotói csoportosulások, egyesületek, kulturális szakemberek, kutatók, szervezetek, oktatási intézmények és a nagyközönség között a különböző európai régiók változatos kultúrájú városaiból, a generációk közötti tapasztalatcserét is beleértve;
2. a célcsoportok közötti kulturális kutatások népszerűsítése, az európai kulturális örökség fejlesztésének elősegítése;
3. közös képzési módszertan kidolgozása a különböző célcsoportok részére (gyerekek, fiatalok és felnőttek), a kreativitás népszerűsítése az egyéni fejlődés elősegítése érdekében;
4. állandó és szakmai mobilitási hálózat kialakítása, a művészek és kulturális szakemberek közötti tapasztalatcsere és együttműködés fejlesztése;
5. a szakmai menedzsment módszertanának meghatározása, amely hozzájárul a fenntartható kulturális intézmények kialakításához a közepes méretű európai városokban, a köz- és magánszféra közötti partnerség megerősítése a közösség bevonásával;
6. a kreativitás hálózatának támogatása a közepes méretű városokban.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774