Barátságban a mesékkel – „Ajándékozz mesét!”

(0 Szavazat)9 megjelenítés

Ezzel a címmel és tematikával tartott előadást Dr. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológus, ma már több sikerkönyv szerzője, Lilla, Tündérbogyó, és Tündér Rozina életrekeltője, november 19-én, kedden délután a Művelődési Házban.

A neves írónő, a Csicsergő Egyesület és Tagóvoda meghívására érkezett Székelyudvarhelyre, hogy szavai meggyőző erejével kampányoljon a mesék, életmesék mellett, melyeknek több „vetélytárssal” kell megküzdenie, a háromdimenziós számítógépes játékok és multimédiás eszközök világában, a gyerekek figyelméért.
Kádár Annamária elmondta, sajnos, a mai rohanó világunkban, a számítógépes játékok egyre nagyobb teret hódítanak és elveszik az értékes együtt töltött percek meghitt varázsát. Pedig, akinek nem mesélnek gyerekkorában eleget, aki nem ismeri elődei élettörténetét, és, akit nem képesítenek arra, hogy megtanulja: az olvasás öröm, annak az aktív fantáziája nem alakul ki, a belső szem lusta marad, és elsatnyul. A szülőknek tudniuk kell, hogy a gyerekkel együtt töltött minőségi idő, a mesélés bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, és azt a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni és le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot.
Nem mindegy, hogy a felnövekvő generáció képese-e felismerni a maga és mások érzelmeit, képes-e kapcsolatot teremteni, konfliktusokat kezelni, együttműködni, kitartani. Mindezen képességek fejlesztésének legfontosabb eszköze lehet az életmese, olyan lelki táplálék, amely életreszóló nyomokat hagy a gyermekben és hamuban sült pogácsaként segíti őt a különböző élethelyzetekben – fogalmazott az előadó a nagyszámú hallgatóságnak.
A „Barátságban a mesékkel” c. projektünket Hargita Megye Tanácsa támogatja és célja, hogy a családok életébe a minőségi együtt töltött időt, a mesélést, meséket visszahozzuk – nyilatkozta László Ildikó a program felelőse.
Közismertek a riasztó jelenségek: meggyengült a családok összetartó-védő ereje, megritkultak a meghitt együttlétek és beszélgetések. Az elektronikus média és a televíziózási szokások alapvetően átrendezték a családok, a közösségek életét. A válogatás nélküli, mértéktelen és kritikátlan médiafogyasztás súlyos problémákat okoz. Nekünk, mint a gyermekeket nevelő intézménynek, kötelességünk, erre a riasztó jelenségre megoldásokat keresnünk és a szülők figyelmét felhívni a mindennapi mesemondás személyiségfejlesztő hatására!
Célunk, hogy mindezen tudnivalókat a szülők, családok körében is tudatosítsuk, hiszen a kisgyermekek nevelése csak a szülők közreműködésével valósítható meg hathatósan.
A program megvalósításával, a szervező csapat reméli, ha nem teljesen megszüntetni, de legalább visszaszorítani sikerül a káros médiafogyasztási szokásokat azért, hogy a mesék visszahódíthassák a kiérdemelt idejüket és helyüket a gyerekek és családok életében.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774