Kulturális és természeti örökségek digitalizálásáról a megyeházán

Nemzetközi projektet mutattak be a partnerrégiók képviselői

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Spanyolország, Olaszország, Görögország, Szlovénia, Bulgária és Észtország kulturális és természeti örökségeinek digitalizálási lehetőségeiről tartottak előadást a meghívott vendégek kedden, szeptember 6-án a megyeházán CD-ETA nemzetközi projekt keretében. Az előadók a digitalizálás jelenlegi helyzetéről nyújtottak betekintést a partnerrégiókban. A bemutatókból kiderült, hogy a kulturális és természeti értékek átültetése a virtuális térbe régiónként különböző fázisban vannak, ennek ellenére minden régió esetében még van hová fejlődni és számos lehetőség adódik, amelyek révén a különböző értékek elérhetővé válhatnak a technika segítségével a jövőben.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője és a projekt Hargita megyei menedzsere elmondása szerint a jelenlegi, immár harmadik találkozónak köszönhetően a projektben részt vállalók tanulhatnak egymástól, és a digitalizáció révén értékeink elérhetővé válnak nem csak turisztikai lehetőségeket kihasználva, hanem tudományos munkák elkészítése számára is könnyebben elérhetővé válnak.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke Tamási Áron „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” idézetével köszöntötte a partnerrégiókból érkezett vendégeket. Az alelnök szerint a projekt révén többről van szó értékeink digitalizálásánál. – Az a fontos, hogy értékeink bemutatásával, ápolásával, és tiszteletben tartásával közelebb kerülhetünk egymáshoz és azon kell dolgozzunk, hogy ezek mentén erősítsük a közös jövőt Európán belül – hangsúlyozta Bíró Barna Botond alelnök.

Hargita megye részéről Kelemen Katalin, a megyei tanács alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének munkatársa előadásában rámutatott, hogy az intézmény stratégiájában kiemelt szerepet szánnak az online szolgáltatások fejlesztésére, hisz már 2009-től résztvesznek digitalizációs folyamatokban.

Figyelembe véve, hogy a CD ETA projekt a természeti és kulturális értékek digitalizációs folyamatára vonatkozik, a megyei értéktár létrehozásának folyamatát és a Hargita megyei értéktár bizottság munkáját nagyban segíti a Természeti és épített örökség, a Kulturális örökség szakterületeken, valamint részben az Ipari és műszaki megoldások és Sport és turizmus szakterületeken.

Ez azt jelenti, hogy a megyei értéktárunk létrehozására európai uniós forrásokat tudtunk bevonni, ami nagyban segíti ennek az óriási munkának a megvalósítását.

A Hargita megyei helyi érintettek csoportjának résztvevői is szép számban jelen voltak a műhelymunkán remélve, hogy a szakelőadások által lehetőség nyílik a részükről felmerült kérdések megválaszolására hisz nagyon fontos, hogy a projektben kidolgozandó, digitalizálásra vonatkozó stratégiák, jó gyakorlatok és alkalmazások úgy legyenek megalkotva, hogy segítse a Hargita megyei értékek digitalizációját.

Csíkszereda, 2016. szeptember 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774