Külön jelentés foglalkozna a medvekérdés kapcsán az emberi élet védelmével

A személyi biztonság kérdése hangsúlyosabb lesz a LIFE programban

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Megszavazták Borboly Csaba emberi élet és tulajdon védelméről szóló javaslatát a Régiók Bizottsága (RB) február 9-i plenáris ülésén. Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslata alapján az RB a jelentésében felszólítja az Európai Bizottságot: a projektkérelmek értékelése során vegye figyelembe, hogy az adott projekt milyen mértékben tartalmazza olyan szabályok kidolgozását, amelyek összehangolják az emberi élet védelmét a védett kategóriába tartozó állatok védelmével. Ennek értelmében a LIFE program nagyobb figyelmet szentelne ezentúl az olyan projekteknek, amelyek célja az emberi biztonság, az élet és tulajdon védelmének garantálása.

A LIFE program további három fontos előírást tartalmaz, Borboly Csaba javaslatait a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság tavaly év végi ülésén szavazták meg. (Erről szóló hírünket lásd itt: http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/foglalkozni-kell-a-medvetamadasok-tuleloinek-maradando-testi-lelki-seruleseivel.html) Egyrészt olyan innovatív, válságkezelő intézkedések fejlesztését és integrált alkalmazását javasolta, amelynek célja az állatok eredeti élőhelyükön való megtartása. Másrészt kiemelt figyelmet kell tulajdonítani az olyan projektek támogatásának, amelyek célja a védett állatok kategóriába eső fajok populációjának és életterük méretének statisztikai felmérése. Harmadrészt pedig a megyeelnök javasolta, hogy új mutatókkal mérjék a LIFE sikerességét, ezeket egyszerűsítsék, mivel számos mutató nem értékelhető hitelesen a projektek időkeretében.

– A munka itt nem ért véget, célunk, hogy külön jelentésben foglalkozzunk ezzel a témakörrel, amely részletesen kitérne annak vizsgálatára, hogyan lehet kezelni a veszélyeztetett fajok esetében a helyi sajátosságokat és a védelmi szabályokat, a fajok sajátosságaiból adódó speciális társadalmi hátrányokat, valamint az ezekből származó veszélyeket. Mindezt elmondtam a plenáris ülésen, az egyperces hozzászólásomban, hangsúlyozva a romániai medvepopuláció számának jelentős mértékű növekedését. A külön jelentésben a megelőzésre és a lehetséges előnyök tényleges kihasználására fektetnénk nagy hangsúlyt – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyeelnök egyperces hozzászólásáról az Európai Néppárt is bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán: link.

Borboly Csaba élő bejelentkezésének videója: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1189431044437610?notif_t=notify_me_page&notif_id=1486626497455608

Hargita Megye Tanácsa elnökének Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. február 9.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774