Közösen felügyelik a kovácspéteri út karbantartását

Hargita Megye Tanácsa az erdészettel és a közbirtokosságokkal egyeztetett

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Zajlanak a karbantartási munkálatok a megyei utakon is. A Balánbánya – Kovácspéter – négyes kilométerkő közötti úton kövezési munkálatokat végeznek, a szakaszon összesen 5 700 köbméter törtkövet terítenek le, valamint kilenc átereszt javítanak meg vagy cserélnek ki, ha ez szükséges. A négyes kilométerkő és Kovácspéter között már elvégezték a kövezést. 

Ennek kapcsán október 5-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, és a megyei tanács Műszaki Vezérigazgatóságának kollégái az érintett községvezetőkkel, az erdészettel és a közbirtokosságok vezetőivel.

Hargita Megye Tanácsának testülete a szeptemberi, madéfalvi kihelyezett ülésén fogadta el a megyei utak karbantartására elkülönített 11 millió lejt. A sáncok és átereszek takarítását, valamint a kátyúzásokat követően elkezdték a kövezési munkálatokat is. Mint azt Borboly Csaba említette, mivel a kormány későn egészítette ki a költségvetést, ezért most versenyt futnak az idővel, hogy a karbantartási munkálatok a tél beállta előtt elkészüljenek. Ehhez a megyei tanács vezetője szerint arra is szükség van, hogy az utat használó közbirtokosságokkal és az erdészettel közösen, kalákában ellenőrizék, hogy a nagy anyagmennyiség bedolgozásra kerüljön. Ugyanakkor közös vállalások is elhangzottak, annak érdekében, hogy az útszakasz hosszútávon használható legyen. A legfontosabb vállalás, hogy a fakitermelő tevékenységet az őszi esős időszakban és a tavaszi hóolvadás során korlátozzák, vagy teljesen felfüggesztik, hogy az ilyenkor meggyengülő utat ne rongálják a rönkszállítókkal. Ugyanakkor a területtulajdonosok az út mellett 5 – 10 méterrel kivágják a fákat, ahol ez szükséges, hogy minél több napfény érje az úttestet, ezzel is felgyorsítva az esőzések utáni száradást. Egy-egy kitermelés során és annak végeztével pedig fokozottan ellenőrizni fogják, hogy a fahulladék megfelelően legyen eltakarítva úgy az úttestről, mint a sáncokból. A megbeszélés végeztével abban is megegyeztek, hogy a hónap folyamán egy közös terepszemlét is tartanak, hogy kijelöljék azon szakaszokat, ahol az említett beavatkozásokra szükség lesz.

Borboly Csaba szerint a közös odafigyelésre azért van szükség, mert a kormány kiszámíthatatlan, így nem bízhatnak abban, hogy jövőre is sikerül ekkora munkálatot elvégezni az út erősítésére, viszont biztosítani kell az átjárhatóságot. – Csíkszék és Gyergyó-térsége között ez az út egy újabb összeköttetést jelent. Székelyföldön belül a térségek között átjárhatóság fontos, hiszen gazdasági, kulturális és turisztikai fejlődést hoz a térségnek, ugyanakkor a lakók mindennapjait is megkönnyíti – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a téli időszak alatt a megyei tanács részéről vállalták saját gépparkkal az időszakos hótalanítást.

Jelenleg a 125A jelzésű megyei út, négyes kilométerkő és Kovácspéter közötti szakasz teljes felújítása tervezési fázisban van.

Csíkszereda, 2018. október 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774