Közmeghallgatáson a medveügy: 140 kilövést hagynak jóvá, triplája kellene

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Bukarestben tartott közmeghallgatást a környezetvédelmi miniszter július 2-án – az eddig ismert információk szerint a nagyvadak ügyében semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség. Hargita megyében július első két napjában két medvetámadás is történt: mindkét áldozat kórházban van.

Miközben a környezetvédelmi minisztérium struccpolitikát folytat, nálunk a medveprobléma emberáldozatokat követel. Ezen a héten két eset is történt, egy 6 gyermekes családanyára és egy 15 éves fiúra támadt a medve - pedig ma még csak kedd van” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közmeghallgatást rendezett a nagyvadak ügyében. Borboly hozzátette: szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van, illetve Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint itt.

Hargita Megye Tanácsa évek óta kiemelt figyelmet fordít a probléma megoldására, ennek érdekében hozta létre a Tájgazdálkodási Munkacsoportot is. Szintén a megyei tanács közreműködésével jött létre és működik a Hargita Megyei Nagyragadozó Platform az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatósága saját projektje részeként, amelynek keretében szakemberek és helyi érintettek – erdőtulajdonosok, vadászok, gazdálkodók, állattartók – közösen próbálnak megoldást találni arra, hogy a medve és az ember együttélése konfliktusmentes legyen.

Hargita Megye Tanácsa átgondolt, szakmailag megalapozott menedzsmentterv elkészítését kéri évek óta a Környezetvédelmi Minisztériumtól, amely magába foglalja a medvekárok megelőzésétől a kárpótlásig a nagyvad és az ember együttélésének minden részét. Közel egy éve, 2018. augusztus 8-án Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői látogatása alkalmával is egy sor javaslatot adott át Borboly Csaba medvekérdésben, többek között a három székely megyei tanácselnök közös álláspontját a medve akciótervre vonatkozóan, amelyben kifogásolják, hogy nincsenek az egyes tevékenységek határidőhöz kötve. Azóta is késik az akcióterv gyakorlatba ültetése.

A legutóbbi két nagyragadozós platformon – Bukarestben a miniszterek tanácsán és Büsszelben a hasonló platformon - egybehangzó volt az álláspont: Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

Hargita Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos tevékenysége elérhető az alábbi linken:

https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774