Középpontban a nagyvadak kérdése

A környezetvédelmi minisztérium idénre ígéri a menedzsmentterv közvitáját

(0 Szavazat)30 megjelenítés

Közvitát szervezett Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága november 17-én a medvekérdésben Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére, a november 7-i szakbizottsági ülés eredményeképpen, amelyen részt vett Borboly Csaba is. Ezért a megyeelnök köszönetét fejezte ki Coliban Allen bizottsági elnöknek, valamint az RMDSZ frakciónak a közbenjárásért, és Toros Lóránd szenátornak, aki képviselte a frakciót a november 17-i megbeszélésen. 

A legfontosabb eredmény az, hogy sikerült ténylegesen a közvita középpontjába helyezni a nagyvadakkal kapcsolatosan megjelent problémakört, kiemeltképpen a medvék túlszaporodásából eredő országos társadalmi kérdést. A környezetvédelmi minisztérium biodiverzitás igazgatóságának vezetője is elismerte, nem normális, hogy Hargita megyében annyi medve van, mint Finnországban, csak sokkal kisebb területen, számolt be a vitán elhangzottakról Hargita Megye Tanácsának elnöke, ahol érintett felek voltak jelen: környezetvédők, vadgazda egyesületek, a kormányzati szféra, parlamenti képviselők, erdészeti tudományos intézetek képviselői.

- A vita következtetése egyértelmű: a megelőzés a hosszú távú megoldás, hiszen a beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem. Azt kértük, hogy már jövő januárban adják ki a beavatkozási rendeletet 2018-ra, ugyanakkor az idei beavatkozási szám maradjon meg, míg teljesen el nem fogy, tehát jövőben is lehessen felhasználni az idén jóváhagyott kvótából megmaradt számot. Továbbá azt kértük, jövő évben készüljön el a hosszú távú menedzsment terv, amire a környezetvédelmi minisztérium képviselőjének az volt a válasza, hogy még idén közvitára kerül – számolt be Borboly Csaba.     

A megyeelnök hozzátette: az is nyilvánvaló, hogy Európa is felfigyelt a problémára, hiszen az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága már javasolja, hogy újra kell nézni egyes fajok védettségi státuszát, ugyanis ha a megfelelő állomány biztosított, a védettség túlszaporodáshoz vezethet, ami más fajok kárára történik. Az EP kéri az Európai Bizottságot, hogy fogalmazzanak meg újabb javaslatokat a fajok védettségi státuszát illetően.

A nagyvadak kérdésének vitája a következő hónapokban folytatódik. A szenátus szakbizottságának elnöke szerint egy átfogó javaslatot kell kidolgozni az RMDSZ frakcióval, a polgármesterekkel és gazdákkal, vadgazdákkal, hogy milyen törvénymódosításokra van szükség, milyen szerepek nincsenek meghatározva, és milyen intézkedésekre van szükség.

A mai nap folyamán kiegészítette a nép ügyvédjéhez szeptember 5-én a medvekérdésben benyújtott petíciót Borboly Csaba. A petíciót szeptember 20-ig több mint 13 ezer Hargita megyei lakos írta alá. A november 17-én Bukarestben átadott iratcsomó tartalmazza az európai uniós normákat és ezzel szemben a romániai gyakorlatot, alátámasztja, hogy tévhit az erdők kivágása, felhívja a törvénykezés hiányosságaira a figyelmet, illetve rávilágít a megelőzés, vadászat és vadgazdálkodás közötti összefüggésekre.

A benyújtott dokumentáció mellékletei bizonyítják, hogy az EU-s normák kimondják, hogy meg kell előzni a faj degradálását, ennek érdekében be kell avatkozni, akár vadászattal is. Továbbá tévhit az, hogy kivágták az erdőket, a helyi önkormányzatoktól begyűjtött adatok is bizonyítják, hogy Hargita megyében megnőtt az erdős területek száma. A hazai törvénykezés egyik nagy hiányossága, hogy nem tér ki az emberi sérülésekre vonatkozó kártérítésre, viszont szabályozza a medvék kilövése esetén fizetendő kártérítést, hívja fel a figyelmet a benyújtott iratcsomóban Borboly Csaba. Az összeállított anyag utolsó része a megelőzés, a vadászat és a vadgazdálkodás összefüggéseire vonatkozik.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ismételten hangsúlyozta, nem a medvéket akarják kilőni vagy eltávolítani, hanem azt szeretnék elérni, hogy az emberek biztonsága legyen a prioritás. Ennek megoldása azért is sürgető, mert ellenkező esetben a lakosság fog „igazságot szolgáltatni”, ami egyértelműen káros hatással lesz az állatállományra, a környezetre. Az a cél, hogy kidolgozzák a menedzsmenttervet és a megelőzés módszerét a fenntartható vadgazdálkodás érdekében, illetve hogy törvény által szabályozva legyen a medvetámadások áldozatainak kártérítése, foglalta össze Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: a november 16-i Területi Képviselők Tanácsának ülésén is elmondta, négy éve beszélnek Brüsszelben is a témakörről, és ennek kezd látszani az eredménye. A Propark Alapítvány és az Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice (magyarul: a biodiverzitás megőrzéséért) civilszervezetek is támogatják Borboly Csaba jelentését, amelyet a Régiók Bizottsága raportőreként terjesztett elő.

A mai bukaresti találkozókról élő bejelentkezésben számolt be közösségi oldalán Borboly Csaba:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1430714176975961/

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2017. november 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774