Középpontban a helyi termékek - Három szinten népszerűsítik a Székely termékeket

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Csíkszeredában, Bukarestben és Brüsszelben is népszerűsítik a hagyományos és helyi termékeket, valamint a Székely termék mozgalmat az idén első alkalommal megrendezett román élelmiszertermékek nemzeti napja alkalmából, október 10-én.

Júliusban jelent meg a 168-as törvény, amely október 10-ét a  román élelmiszertermékek nemzeti napjává nyílvánította. Ez alkalomból különféle tevékenységeket szervezett Hargita Megye Tanácsa partnerségben a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel,  a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel.

 

Helyi termelők fóruma a megyeházán

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal partnerségben kiadásra került egy szórólap október 10-e kapcsán, amelyből a fórum résztvevői is kaptak. Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója, a fórum moderátoraként a helyi termékek fontosságát emelte ki az egészséges táplálkozás, a munkahelyteremtés és gazdasági fejlődés, a hagyományőrzés és a környezetvédelem szempontjából.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke örvendetesnek nevezte a helyi termékek napját, köszönetét fejezve ki Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselőnek a kezdeményezését, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának. Annak fontosságára is kitért, hogy helyi, országos és EU-s szinten is sikerül egyre ismertebbé és elismertebbé tenni a Székely termékeket.

– Minden eszközzel a helyi termelőket segíteni kell, fontos célkitűzés lehet, hogy ne a nyersanyagot, hanem a kész terméket hozzáadott értékkel tudjuk értékesíteni, ezáltal munkahelyeket és biztos megélhetést teremtve – fogalmazott a megyei tanács alelnöke.

Becze István megyei tanácsost, a megyei tanács vidékfejlesztési bizottságának elnökét büszkeség töltötte el, hogy Hargita megye élenjárt jó példával és 2009 óta felkarolta a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a havi vásárok szervezését. (Most hétvégén szervezik meg a Mézfesztivált és a két napos Őszi vásárt). Megítélése szerint még sok teendő vár megvalósításra, példaként a marketing megerősítését, a logisztika kiépítését emelte ki, arra biztatta a jelenlévőket, hogy éljenek a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel.

A fórum szakmai részét dr. Szász Hunor dietetikus nyitotta meg, aki a vidékünkre jellemző étkezési és életstílusról számolt be. Amióta az agrárkamara átszervezésre került, a székely termékekkel kapcsolatos tevékenységeket ás feladatokat átvette a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, amely Hargita Megye Tanácsának alárendelt intézménye. Az ügynökség részéről Cilip Árpád a vásárrendszabályzatról és a termelőkkel való kommunikációról tájékoztatta a jelenlévőket.

A folytatásban Albert Edit, a Hargita Megyei Közpénzügyi Ügynökség osztályvezetője azokról a feltételekről és kötelezettségekről nyújtott tájékoztatást, amelyeket be kell tartani a vásárokon való részvételkor. A fórum második felében Hargita megyei jó gyakorlatokat osztott meg a hallgatósággal Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, valamint Bálint Attila, gyergyótekerőpataki kézműves sajtkészítő.

A fórumra meghívták a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalt is, de nem tettek eleget a felkérésnek. A fórum végén a mintegy ötven jelenlévő megoszthatta egymással ötleteiket, tapasztalataikat, és a felmerülő kérdésekre is választ kaptak, elsősorban a közbeszerzések menetéről érdeklődtek.

Fotókat a fórumról itt találnak.

 

Tangazdaságokat látogattak a diákok

Szintén mára szervezték meg a tangazdaságok, farmok látogatását azon Hargita megyei VIII. osztályos diákoknak, akik agrár szaklíceumokban szeretnének továbbtanulni. Ezekbe a szakmai tanulmányutakba a csíkszeredai, tusnádfürdői, csíkszentmártoni, szentegyházi, fenyédi, székelyudvarhelyi, kányádi, derzsi, karcfalvi, madarasi, gyimesközéploki és szépvízi diákokat vonták be, akik a csíkszensimoni Szent László lovardát, Tódor József csatószegi tehénfarmját, a Zeyk Domokos szakközépiskola tangazdaságát, a kisgalambfalvi és csekefalvi levendula feldolgozót, a szépvízi tejfeldolgozó üzemet és Bartalis Attila jenőfalvi tehenészetét  látogatták meg. A diákok részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, volt aki eldöntötte, hogy ott fog tovább tanulni.  Fotók a tangazdaságok látogatásáról.

 

Székely termékek kiállítása Bukarestben

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő kezdeményezésére október 10-én 13-15 óra között Székely termékekből nyílt kóstolással egybekötött kiállítás a parlamentben, a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottság székhelyén. Lukács Zoltán Levente, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója által vezetett küldöttség péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínált.

A kiállítók továbbá magukkal vitték a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít.  A bukaresti termék-kiállításról itt találnak fotókat.

 

Brüsszelben is népszerűek a Székely termékek

Október 9-12. között tartják a Régiók és városok hetét Brüsszelben. Ennek részeként október 10–11-én Hargita Megye Tanácsának főszervezésében Brüsszelben is workshopra kerül sor az élelmiszerpolitika témakörében, ahol szintén kiállítják és kóstolásra kínálják a Székely termékeket.

Ennek részeként október 11-én a 9 órától kezdődő workshopon a Székely termék mozgalmat ismereti Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tagja a Régiók Bizottságának. Ugyancsak a témával kapcsolatosan fog előadást tartani Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője. A nemzetközi fórumon Hargita megye több magyarországi testvérmegyéje is jelen lesz: Bács-kiskun, Pest és Vas megye mutatja be jó példáit a hallgatóságnak.

A workshop, amelyen felszólal Sógor Csaba és Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő is, élőben követhető lesz az alábbi linken: https://livestream.com/corlive2/events/7732222

Csíkszereda, 2017. október 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774