Zetelaka is bekapcsolódott a Székelyföldi Akadémia konzultációsorozatba

( Szavazat)36 megjelenítés
A vidéki konzultáció február 23-i állomásán a Székely termék márka témájában hallgatthattak előadást az érdeklődők, valamint bemutatták a Hargita-hegység területrendezési tervét. Korpos Béla polgármester köszöntötte a hallgatóságot és az előadókat, örömét fejezte ki, hogy a Hargita Megye Tanácsa nem feledkezett meg Zetelakáról, hisz sok jót hallottak már a Székelyföldi Akadémia előadás-sorozatról. A témák kiválasztásánál figyelembe vették a községhez tartozó települések közelségét a Hargita hegyvonulathoz, ami miatt a település közvetlenül érintett a Hargita-hegység és a megye turisztikai stratégiájának kidolgozásában.
 
 
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója a hagyományos Székely termék mint lehetőség a Székelyföld gazdasági felemelkedésében című előadásában hangsúlyozta, hogy a megyei tanács kidolgozta Hargita megye mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiáját húsz évre, amely szerint kétirányú lesz a vidékfejlesztés: az egyik a kisgazdaságok megerősítése, feldolgozói és értékesítési egyesületek létrehozása, a hagyományos termékek bolthálózatánakkialakítása, a másik irány pedig a hagyományos termékek forgalmazása nagy üzletláncokban.
 
– A vidéknek alulról kell építkeznie, csak így lehet integrált, komplex vidékfejlesztésről beszélni – mondat Márton István. – Fontos kivédeni a globalizáció negatív hatásait, a termékeinken fel kell tüntetni a származási helyet a Székely termék és a Székelyföldi védjegy segítségével. Eddig 24 termék kapta meg a védjegy használati jogát, és nyolc elbírálás alatt van.
 
Az igazgató előadásának végén bemutatta az Olaszországban szerzett tapasztalatait, a La Fontina Egyesület tevékenységét, fotókkal illusztrálta az itthon megszervezett 2011-es sajtkurzus tapasztalatairól szóló beszámolóját, a következtetéseket, valamint a hagyományos termékek értékesítésének lehetőségeit.
 
A Hargita-hegység rendezési tervéről Ferencz Csaba, a megyei tanács munkatársa elmondta, hogy az idegenforgalom nagyon nehéz, de tisztességes megélhetési formát jelenthet a vidék lakóinak borvizeinkkel, mofettáinkkal, hegyeinkkel, ehhez azonban szükség van a jó szervezésre, odafigyelésre, együttműködésre. A Hargita-hegység rendezési terve lehetőséget nyújt a részt vevő települések átfogó vizsgálatára.
 
Csíkszereda, 2012. február 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774