XXVII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát szerveztek Tekerőpatakon

( Szavazat)53 megjelenítés
Közel százötvenen érdeklődtek, illetve hallgatták meg szeptember 22-én a tekerőpataki Sportklub Kútfő és a Protekerőpatak Egyesület támogatásával szervezett Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia előadóit. A Gyergyóújfaluhoz tartozó Tekerőpatakon tartott rendevényt, melyet Közép-Európa legfelkészültebb sporttörténeti szakembereiként ismert előadók tiszteltek meg jelenlétükkel, a helyi önkormányzat támogatta. 
 A konferencia védnöke, Egyed József polgármester nyitotta meg szeptember 22-én Gyergyótekerőpatakon az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör, a Kútfő Sportklub és a ProTekerőpatak Egyesület szervezésében helyet kapó egynapos XXVII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát. A néhai György Lajos sílövő biatlonista emléktáblája koszorúzásakor Bálint Tivadar, a Kútfő Sportklub elnöke emlékezett a nagyszerű sportemberre, aki az 1964-es innsbrucki olimpián ötödik helyet szerzett.
A Közép-európai Sportakadémia keretében tartott rendezvénysorozat moderátora Csiki András, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője felvezetőjében köszöntötte a konferencia előadóit. Közülük Liszka Péter többszörös világbajnok testépítő a délvidéki Topolyáról érkezvén tartotta meg életpályájáról előadását. Kis János, az Európai Sport Hagyományőrző egyesület elnöke Tarics Sándor vízilabdázó pályafutását ismertette, az 1980-as moszkvai olimpián részt vett Szombathelyi Tamás kétszeres olimpiai ezüstérmes öttusázó egyebek mellett a kitartás erejéről, dr. Bíró László, a gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke extrémsportok, kalandtúrák történeteiből mesélt, Kolumbán Csaba helyi iskolaigazgató a község sísport-történetét mutatta be, a szintén délvidéki Mihájlovity Miklós erősember-, fekvőnyomó-világbajnok egyéni meglátásait szűrte le tapasztalatából, Somlai Attila magyarországi sporttörténész az olimpiai játékok világcsúcsai magyar elérőinek hozta el a „névjegyét”.
A konferencia legidősebb résztvevője a 84 éves tekerőpataki egykori sífutó, Gergely János volt, aki a konferenciára szervezett kiállításon bemutatta az egykor róla készült fényképet is, ahol házilag készített fasível és fabottal látható. De a kiállítás tárgyai között számos különleges trófeát is láthattak az érdeklődők: Ferencz Réka ifjúági sílövő aranyérmét vagy Antal Zsolt szintén tekerőpataki sífutó érmeit és eredményeit, aki 5 olimpián vett részt: Lillehamer (1994), Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Torino (2006), Vancouver (itt mint vakszmester). A gazdag kiállítás számos más tekerőpataki sífutó érmeit közszemlére bocsátotta.
A tekerőpataki Harsona fúvószenekar, valamint a helyi iskola furulyaegyüttese és kórusa kulturális műsorral köszöntötték a sportkonferencia résztvevőit.
 
Gyergyótekerőpatak, szeptember 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774