XI. Tanulmányi Napok az egyház társadalmi tanításáról

( Szavazat)42 megjelenítés
Tizenegyedik alkalommal szervezett tanulmányi napot Az egyház társadalmi tanítása címmel a Márton Áron Társaság (Budapest), Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ január 25-én Csíksomlyón, a megyei tanács Multifunkcionális Központjában. Az idei konferencia fő témája a Közjó és szubszidiaritás. Autonómia és közösség voltak, mottója: „Európának érdekében áll, hogy ura legyen saját sorsának.” (Robert Schuman) 
 A rendezvény megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, a közjó szolgálata együttes feladata a közélet minden szereplőjének, ennek érdekében a megyei tanács évek óta kiemelt figyelmet szentel az egyházakkal való együttműködésnek, a jó megoldások felkutatásának, amelynek egyik eszköze az évente megszervezett találkozó. Ezen évről évre keresik a választ egy-egy időszerű kérdésre, idén arra, hogy hogyan tudunk önállóan élni, autonóm formában.
– Ehhez nélkülözhetetlen az egyházak szellemi ereje, szociális érzékenysége is, és tartalékainkat, erőforrásainkat kihasználva keresnünk kell egy önálló életforma megteremtéseinek lehetőségeit – emelte ki a tanácselnök.
Soós Károly, a Márton Áron Társaság elnöke elmondta, a társaság immár 11. esztendeje szervez tanulmányi napot Az egyház társadalmi tanítása címmel, társadalomtudományi elvek alapján, az erdélyi magyar politikum, egyháziak, érdeklődő értelmiségiek, szakemberek, a tudományok képviselői, az érdeklődő egyetemi hallgatók számára. Kiemelte, minden szakembernek szellemi töltekezésre van szüksége annak érdekében, hogy korunk bonyolult körülményei között is az igazságot és az igazságosságot, a közjót szolgálja.
– Egyben szellemi és lelki elmélyülésre, kilépésre is szüksége van a napi feladatok között, hogy feltöltődve jobban végezzük munkánkat, hitelesebben szolgáljuk a ránk bízott közösségeket, nemzetünket. Immár bő évtizedes, jelentős hagyománnyal rendelkező „tanulmányi napunk” ezt a célt kívánja szolgálni. Akik már részt vettek rajta, visszajelzéseink szerint feltöltődve és örömmel mentek haza a nap végén, derűvel s tele újabb belső motivációval – ecsetelte Soós Károly.
Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a megnyitó során elmondta, autonómia ott van vagy lehet, ahol létezik erős közösség is.
– Az autonómia nem cél, hanem eszköz arra, hogy gyarapodó, gazdaságilag, szellemileg és lelkileg is erős társadalmat építsünk. Egyháziaknak és világiaknak egyaránt az a feladatunk, hogy cselekedeteinket az erdélyi, Kárpát-medencei közösségeink építésének szolgálatába állítsuk – hangsúlyozta Sógor Csaba.
A továbbiakban Jitianu Liviu egyetemi adjunktus Autonómia az egyház tanításában. Katolicitás és etnikum című előadását hallgathatták a résztvevők, majd Autonómiák múltja és jelene a Kárpát-medencében, illetve A Kárpát-medence etnikai földrajza az elmúlt évezredben témákban tartott érdekfeszítő előadásokat Kocsis Károly földrajz-biológia szakos tanár, akadémikus, a földrajztudományok akadémiai doktora, a Magyar Földrajzi Társaság tagja. Ugyanakkor Autonómia és a nemzetközi világ témában értekezett Korodi Attila parlamenti képviselő.
 
Csíkszereda, 2013. január 25.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774