XI. Fiatal Pedagógusok Fóruma – ezúttal a szórványban

( Szavazat)72 megjelenítés

Besztercén találkoztak a csíki és Beszterce-Naszód megyei pedagógusok

November 26-28. között immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Fiatal Pedagógusok Fórumát Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) Hargita Megye Tanácsának (HMT) társszervezésével. A korábbi szakmai találkozókon már vettek részt különböző szórvány településeken tevékenykedő pedagógusok, és a tőlük érkezett igényre válaszolva ezúttal Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjába illesztve a fórum helyszíne Beszterce volt. Péntek délután 45 csíki fiatal pedagógus kelt útra, hogy részt vegyen a „kihelyezett” találkozón.

 

A félévente megrendezett fórum célja a fiatal pedagógusok munkájának segítése az oktatói munka során felmerülő nehézségek megoldásában. Az előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon túlmenően a résztvevőknek lehetőségük nyílik az egyéni szakmai tapasztalataik megosztására, valamint személyes és szakmai kapcsolatok kialakítására is.

A besztercei fórum hivatalos megnyitóján november 26-án délelőtt házigazdaként Székely Emese, a helyi szervezésben segítő Bethlen Egyesület képviselője köszöntötte a szép számban megjelent pedagógusokat.

Szabó Kázmér, a CSTIT elnöke, a rendezvény főszervezője kihangsúlyozta: az első pedafórum szervezésekor azt a célt tartottuk szem előtt, hogy egy olyan szakmai fórumot hozzunk létre, amely segíti azon fiatal pedagógusokat, akik az iskola padjain kívül is fontos nevelőmunkát végeznek és szerepet vállalnak a közéleti tevékenységekben is. Idén Marosfőn született meg az ötlet, hogy jó volna egy alkalommal a szórványban megszervezni egy kihelyezett fórumot, elhozva ide a csíki pedagógusokat. Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy olyan együttműködések jöjjenek létre, melyek akár egy életre szólnak, hiszen sokat tudunk egymástól tanulni – fűzte hozzá Szabó. Remélem, hogy ez a két nap mint szakmailag, mint barátságok terén sok hasznosat fog hozni mindannyiunk számára – mondta zárszóként.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, az Összetartozunk szórványprogram felelőse örömének adott hangot, hogy sikerült összehozni a Hargita megyeieket a Beszterce-Naszód megyeiekkel, hisz a szórványprogram túl tudott lépni a kulturális tevékenységek, és a nyári cseretáborok szintjén, és most már szakmai programokat is tudnak közösen szervezni. Az igazgatóasszony Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének üzenetét tolmácsolta: „A hivatásának élő óvónő, tanító, tanár minden napját a gyermekek szolgálatában tölti, azaz a jövőt, a nemzetet szolgálja. S ha a válság által lefaragott béreket is számba vesszük, kiderül, hogy Önök, Ti valóban napszámért végzik, végzitek felelősségteljes, odaadást igénylő munkájukat, munkátokat. A szórványban végzett munka csak tovább fokozza részemről az elismerést, a csodálatot.

Ennek a fórumnak is van előzménye: a 2009 novemberében tartott pedafórum szórványból érkezett résztvevői kérték, karoljuk fel őket a pedagógusképzésben, mivel vidékükön nincs elegendő számú megfelelő szakképesítéssel rendelkező pedagógus.

2008 óta szervezzük rendszeresen az Ifjú Pedagógusok Fórumát, azzal a céllal, hogy az oktatási folyamatba új, innovatív módszereket vezessünk be, növelve ezáltal az Önök munkájának hatékonyságát. Hargita Megye Tanácsa és a magam nevében jó munkát, eredményes tanácskozást kívánok, mindannyiunk megelégedésére, gyermekeink javára” – üzente Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Szakács Bálint, a helyi RMDSZ ügyvezető elnöke a találkozó fontosságát hangsúlyozta, mint mondotta ez által szélesebbnek látjuk a horizontot, megismerjük egymás gondjait, nehézségeit, kölcsönösen megosztva egymás tapasztalatait.

- Milyen szép látni ennyi fiatal pedagógust! – üdvözölte a hallgatóságot Balázs Dénes kisebbségi oktatásért felelős tanfelügyelő, aki kiselőadásában Beszterce-Naszód megye iskolahálózatának rendszerét ismertette. Az egyre apadó számokra hívta fel a figyelmet: jelenleg 1756 gyerek tanul magyar óvodában és iskolában a megyében.

Antal Attila történelemtanár vetítettképes előadásban ismertette Beszterce fő látványosságait, ami egyben ízelítő is volt a vasárnap délelőtti városnézéshez.

Szemléletváltás irányváltás nélkül címmel Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere, országgyűlési képviselő tartott előadást, majd Borsos Károly László, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium államtitkári tanácsosa az új oktatási törvényről számolt be a hallgatóságnak.

Délután előadások, csoportos foglalkozások, tematikus műhelyek, work-shopok, este pedig táncház és buli várt a pedagógusokra, mindez elősegítette, hogy a szakmaiságon túl, személyes barátságok is kialakuljanak. Vasárnap a hazautazást megelőzően a környékbeli nevezetességekkel ismerkedtek a résztvevők.

Beszterce, 2010. november 28.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774