Vízhálózatot adtak át Orotván

( Szavazat)52 megjelenítés
 Ünnepélyes keretek között adták át az új vízhálózatot Orotván december 9-én. Az eseményen a házigazda Puskás Elemér, Gyergyóditró község polgármestere kisebb tömeget köszönthetett. Mint elmondta, idén ez a hatodik szalagvágás Ditróban, majd rámutatott, hogy a most megépült víztározó és a tizenegy kilométernyi vízvezeték nagyban megkönnyíti a helyiek életét, mivel nagy gondot jelentett nekik a vízhiány, rengeteg pénzt áldoztak kútfúrásra, számos esetben sikertelenül. 
 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatta Petres Sándort, a megyei tanács alelnökét, akinek kezdeményezésére még 2007-ben elkezdődtek a munkálatok, Hargita Megye Tanácsának támogatásával és nem utolsósorban az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően. A megyeitanács-elnök szerint, ha a mintegy kétszáz családi ház lakói rácsatlakoznak a hálózatra, az orotvai ingatlanok felértékelődnek, és a turisztikai létesítmények számára is kedvezőbbé válnak a feltételek. Borboly Csaba szerint a településnek kiváló polgármestere és tanácsa van, amint azt a mostani megvalósítás is mutatja.
Szondi Ákos, a kivitelező cég koordinátora röviden ismertette a vízhálózat műszaki adatait, majd a helyi polgármester és a megyei önkormányzat elnöke átvágta a piros-fehér-zöld szalagot, amelyből a jelenlévők egy-egy darabot kaptak emlékül. Ezt követően Truca Sándor római katolikus plébános megáldotta az új létesítményt, majd felolvasta azt a bibliai történetet, amely arról szólt, hogy Mózes a kősziklából vizet fakasztott. „Isten fizesse a Mózeseknek, akik létrehozták ezt a vízhálózatot” – fogalmazott a tisztelendő.
Az 1 millió 198 ezer lejes beruházás az 577-es kormányprogram keretében valósult meg, a megyei tanács koordinálásával és hathatós segítségével. A hálózat úgynevezett DRÉN rendszerben készült, amelynek lényege, hogy a környező hegyi források vizeit gyűjti össze egy kútba, ahonnan egy nagy tartályba kerül a víz. A tizenegy kilométeres vezetékre kétszáz ház csatlakozhat, ami körülbelül 650 lakost jelent. Mindezekkel együtt 60 tűzcsap és 7 kút készült, a víz egyharmad része pedig csak a tűzcsapok megnyitásakor folyik ki a tartályból. A rendszer a kivitelezők szerint teljesen környezetbarát, tavasszal begyepesítik, így nem fog belőle látszani semmi.
Csíkszereda, 2009. december 9.
 
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774