Víz és villanyáram a kistelepüléseknek

( Szavazat)26 megjelenítés

A Korondra kihelyezett, április 22-i soros havi ülésén döntött a megyei tanács a 300-nál kevesebb lakosú kistelepülések vízhálózatának kiépítésének folytatásáról és a még villanyáram nélküli települések villanyhálózatra csatlakoztatásáról. 

 

Mátisfalva, Firtosmartonos, Firtos, Árvátfalva, Kénos és Abránfalva vízhálózatának és csatornarendszerének kiépítésére 880 000 lejt fordít a megyei önkormányzat, többek között erről is döntött a testület a korondi kihelyezett ülésen. Ugyanakkor a mintegy 1,4 millió lej összköltségvetésű villamosítási program értelmében 2010-ben a szentléleki Hosszúaszó és a korondi Vadasmező elektromos árammal való ellátása oldódna meg, továbbá a DN13A és a DJ134B jelzésű utak oroszhegyi elágazásánál levő beltelkeket is csatlakoztatnák a hálózatra, és a gyergyótölgyesi Deákpatakán is bővítenék a rendszert.

A megyei tanácsosok jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának részvételét a Regionális Katasztrófavédelmi Stratégiák (CivPro - Regional Strategies for Disaster Prevention) elnevezésű projektben. A projekt értelmében Hargita Megye Tanácsa 83 260 euró vissza nem térítendő támogatásból stratégiákat dolgoz majd ki különböző katasztrófahelyzetekre. A Barangoljunk Székelyföldön program kiterjesztéseként, amelynek során a megyei tanács együttműködik az iskolákkal, helyi önkormányzatokkal és a megyei tanfelügyelőséggel, a testület megszavazta, hogy 50 ezer lejjel járul hozzá az 1-8. osztályos tanulók számára a történelmi és kulturális jelentőségű helyek megismerésére szervezett hétvégi kirándulások üzemanyagköltségeihez.

A megyei önkormányzat ugyancsak kiemelt fontosságot tulajdonít a néptáncelőadások és a táncházak szervezését támogató, valamint a korábbi években sikeres - idéntől átkeresztelt - Színház Székelyföldnek című programnak. Az előbbiekre 60 000 lejt, míg a színházi előadásokra 30 000 lejt különített el költségvetéséből.

A tanácsülés előtt a megyei elöljárók rövid ízelítőt kaptak abból, hogyan jut el a kerámiaedény a mester kezei közül a vásárlóig. Erre azért van szükség Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint, hogy a megye különböző vidékéről származó tanácsosok a lehető legrészletesebb képet kapjanak a hagyományokról, hisz nem elég Csíkszeredában asztal mellett dönteni egy kérdésről, a helyszíni tapasztalatra is szükség van.

"Meg akartuk mutatni, hogy Korondon nem kínai termékeket árulnak.

Meggyőződtünk arról, hogy Korond helytáll a hagyományápolás terén, sőt összegyűjtötte és továbbviszi a szín- és motívumvilágot azokról a településekről, amelyeken elsorvadt ez a mesterség" - mondta Borboly Csaba.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774