Vitafórumot tartottak a történelemtanárok

A székelység története című kötet kapcsán tanácskoztak Csíkszeredában

(0 Szavazat)82 megjelenítés

A Hargita megyében oktató történelemtanárok voltak a meghívottjai annak a vitafórumnak, amelyet november 5-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében, az egy éve kiadott A székelység története című, Hargita és Kovászna megye tanácsa megbízásából készült kötet kapcsán tartottak. A kézikönyvként is használható nyomtatványnak szeretnék elkészíteni a második kiadását, erről is beszámoltak a szerzők.

A  találkozó célja elsősorban az volt, hogy a pedagógusok elmondhassák véleményüket a tankönyvről, megoszthassák tapasztalataikat, amelyeket az elmúlt tanévben a székelység történetének oktatása során szereztek, és hogy azokat a készítők az új kiadás megírásakor figyelembe vehessék.
Ferencz S. Alpár, a könyv egyik szerzője, megyei tanácsos nyitotta meg a találkozót, aki a jelen lévő kollégákat arra kérte, fejtsék ki véleményüket. Hozzátette, a könyv megjelenése nagy visszhangot váltott ki: jeles kulturális folyóiratokban jelentek meg recenziók, illetve kritikák, emellett a tudományos szférából is érkeztek visszajelzések.
– Ennek a könyvnek mindig is kettős szerepet szántunk: egyrészt azt, hogy válaszható tantárgyhoz vagy köri tevékenységhez szolgáljon segítségül, másrészt kézikönyvnek is szántuk azok számára, akik már nem iskolás korúak, de érdekli őket a székelység története – mondta a megyei tanácsos.
A találkozón felszólalt Hermann Gusztáv Mihály egyetemi adjunktus, a könyv szerkesztője is, aki mindenekelőtt a kiadvány létrejöttének körülményeire emlékeztette a résztvevőket. Mint mondta, a kötetben mindig találhatnak hibát, hiszen aki dolgozik, az tévedhet.
– A könyv megjelenését két markáns visszajelzési hullám követte, ebből egyik pozitív volt, a másik éppen ellenkezőleg, negatív. Sajnálatos volt az az eset, amikor az internetre felkerült a szakszerűtlen fordítása, amelyet a bukaresti központi sajtó felkapott, majd ennek eredményeként sokszor igazságtalanul támadta a könyvet. A pozitív tapasztalataink a magyar szakmai, többségében részletkérdésekre vonatkozó kritikákkal kapcsolatosak, amelyeket megszívlelendőnek tartunk – fogalmazott Hermann.
A felszólalások után a történelemtanárok vették át a szót. Volt, aki szerint a könyv inkább a köri tevékenységek része kellene legyen, mintsem egy választható tantárgy segédeszköze, a tanárnak ugyanis nehéz lehet jegyet adni ebből a tantárgyból, mivel ha a tanuló rossz jegyet kap, akkor fennáll a veszélye annak, hogy az érdeklődése lankad a téma iránt. Egy másik felszólaló tapasztalatai szerint nemcsak az általános iskolába járóknak szólhat a könyv, mivel neki középiskolás diákjai is jelezték, hogy szívesen tanulnának többet a székelység történetéről. Emellett hiányolta a csángókkal foglalkozó fejezeteket a tankönyvből. Ugyanakkor felmerült egy munkafüzet elkészítése is a tankönyv mellé.
A találkozó végén Hermann Gusztáv Mihály arról tájékoztatta a tanárokat, hogy az új kiadás mellé tervezik egy kézikönyv jellegű verzió készítését is A székelység történetéből, emellett fontos célkitűzés a hiteles román fordítás megszerkesztése és mihamarabbi kiadása is.


Csíkszereda, 2013. november 5.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774