Vissza kell adni az értelmiségi munka becsületét

( Szavazat)50 megjelenítés

Csíkszentdomokoson tartották a Székelyföldi Akadémia harmadik előadását

Harmadszor tartott előadást dr. Csíki Csongor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és Ferencz S. Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő az egészségügy, illetve az oktatás decentralizációjáról, ezúttal szeptember 22-én Csíkszentdomokoson. A Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozat keretében adtak elő, amelyet Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indított útjára, hogy bevonja a Hargita megyei községek értelmiségét a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

A szentdomokosi községházán egybegyűlteket Ferencz Alajos polgármester köszöntötte, aki szerint az értelmiség nem vonulhat ki a közéletből, annak aktív részesévé kell válnia, ezért reményét fejezte ki, hogy további alkalmak adódnak olyan összejövetelekre, mint a Székelyföldi Akadémia.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nem elég aszfaltozni meg betonozni, jövőépítéshez több kell, ezért indították útjára a Székelyföldi Akadémiát, amely párbeszéd a vidék értelmiségével. A tanácselnök úgy látja, el kell érni, hogy az értelmiségi munkát többé senki ne tekintse naplopásnak, nyerje vissza becsületét a szellemi tevékenység. A közéletben való részvétel nem jelent politizálást, és az értelmiség véleményére hallgatnia kell a politikumnak ahhoz, hogy bölcs és kellően megalapozott döntéseket hozhasson, mondta Borboly Csaba. „A közösen gondolkodással is a közösséget szolgáljuk” – jelentette ki.

Csíki Csongor az egészségügyi decentralizáció kapcsán kifejtette, hogy tízévi csíkszeredai tapasztalata alapján azt mondhatja: nem igaz, hogy a hazai egészségügyi rendszer állapota egyre rosszabb, hiszen az elmúlt évtizedben javult a színvonal – viszont egyre nagyobb a szakadék az emberek igényei és a nívó között. Ezért is hasznos a decentralizáció, mert a helyi menedzsment jobban tudja követni, mik az emberek elvárásai, mutatott rá Csíki Csongor. Az orvos igazgató további fejlesztési tervekről beszélt, az egyik projekt révén például összekötik a megye kórházainak számítógépes rendszerét.

Ferencz S. Alpár bízik benne, hogy elfogadják az új oktatási törvénytervezetet, amely a decentralizáció fontos elemeit tartalmazza. A főtanfelügyelő szerint az a természetes, ha a helyi közösség választja meg iskoláinak vezetőségét. Ferencz a decentralizáció előnyei között említette, hogy a kötelező tananyag 75 százalékra csökken, a maradék 25 százalékról helyben dönthetnek, továbbá iskolakonzorciumok alakulhatnak, amelyek révén két iskola egyezménye alapján a tanárok kiegészíthetik óraszámukat, hogy meglegyen a teljes katedrájuk. A főtanfelügyelő azt is elmondta, nincs utánpótlás a matematika- és magyartanárok esetében, bőven van viszont óvónőknél és tanítóknál, őket át lehetne képezni egyetemekkel való egyezmények alapján.

Ferencz Alajos polgármester hozzászólásában azt kérdezte Csíki Csongor igazgatótól, lát-e esélyt arra, hogy fiatal szakorvosokat vonzzanak a térségbe, mert helyiséget a község tudna biztosítani a rendelőnek, és a működtetéséhez is hozzájárulna. Csíki szerint, ha több fiatal orvos érkezik a megyei kórházhoz, akkor részmunkaidőben vállalhat vidéki rendelést. Borboly Csaba tanácselnök egy másik hozzászólásra reagálva elmondta, kérni fogják az egészségügyi minisztériumtól, hogy a SMURD rohammentő szolgálat és a helyi mentőszolgálat közti rivalizálást feloldják, és ha mindkét szolgálattól kiszállnak egy időben ugyanarra a helyszínre, akkor csak annak költségét számolhassák el, amelyik ellátta a rászorultat.

Az előadásokat követően a megyei önkormányzat elnöke ünnepélyesen átadta a polgármesternek Hargita megye zászlaját, a kék-arany színű székely lobogót. Utána Ferencz Alajos bemutatta neki a helyi új napközi otthon épületét, amelynek létesítéséhez Hargita Megye Tanácsa támogatást nyújtott: az idei költségvetésben 96 ezer lejt osztott le Csíkszentdomokos számára erre a célra. Ezenkívül a napközi otthon a megyei tanács Gyerekmosoly 2010  pályázatán is részt vesz, melynek során Farkas Barna csíkszeredai reklámgrafikus a Micimackó rajzfilm figuráit festette fel az intézmény egyik falára.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774