VII. EU Tábor Marosfőn

( Szavazat)40 megjelenítés
Változatos szakmai és szabadidős programmal várják a résztvevőket
 
Sajtótájékoztatón ismertette Szabó Kázmér, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke és Hargita Megye Tanácsának képviseletében Birtalan József megyemenedzser a 2010. június 29. és július 4. között, Marosfőn zajló EU Tábor programját és előadóit.
 A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Programiroda, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóság, valamint Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén hetedik alkalommal szervezték meg az EU Tábort, ahol politikusok, szakemberek, civil és ifjúsági vezetők tolmácsolásában öt napra a hazai és az európai uniós munkavállalási, illetve karrierlehetőségeké lesz majd a főszerep.

A tábor időtartama alatt közel 100 meghívott, napi két-három előadás, két szekcióülés, kerekasztal-beszélgetések és esti kötetlen beszélgetések lesznek, amelyeken az érdeklődő fiatalokkal munkavállalással kapcsolatos információkat ismertetnek.
Birtalan József kiemelte, Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a fiatalok igényes szórakozásának és képzésének támogatását, hiszen mint elmondta, nehéz az elhelyezkedés, de ha megfelelően tájékoztatják a fiatalokat, akik ismerik lehetőségeiket, az mindenképp növeli esélyeiket. „Székelyföld építéséhez elengedhetetlen a szakképzett, tájékozott fiatalok támogatása, munkája” – mondta Birtalan.
Szabó Kázmér bemutatta a tábor programját. Elmondta, a szerdai megnyitó után A kisebbségek kultúrájának megőrzése a digitális jövőben című előadásra, majd ezt követően az Ifjúsági szervezetek életgörbéjéről szóló beszélgetésre kerül sor. A délutáni szekcióülések folyamán az egyetemi áthallgatásokról, a hazai oktatás különböző kérdéseiről, illetve a kisebbségkutatásról esik majd szó.
Csütörtök délelőtt a Megyei és helyi (jó) tanácsok az itthon maradásért, valamint a Határtalan munkavállalás című előadáson a meghívottak a hazai és külföldi munkalehetőségeket ismertetik a fiatalokkal. A délután folyamán a székelyföldi legendakép, a kettős állampolgárság és az ifjúsági szervezetek képezik a szekcióülések, beszélgetések tematikáját, majd az esti beszélgetés folyamán a média világába kapnak betekintést a résztvevők.
A pénteki nap Benne vagyok a multiban című kezdő előadása a multinacionális cégek alkalmazási stratégiájába nyújt betekintést, majd ezt követi a Fenntartható fejlődési stratégiák Romániában című előadás. A délutáni szekcióülések alkalmával különféle ritka szakmák, a 2010-es eKaraván, továbbá a székelyföldi autonómia megteremtésének lehetőségeit mutatják be.
Szombaton a Közszféra vs gazdasági szféra az EU-ban című előadást sikeres vállalkozásra, tárgyalási technikákra és üzleti protokollra vonatkozó tippek követik a szekcióüléseken, továbbá Románia gazdasági jövőjéről tartanak kerekasztal-beszélgetést. A tábor záró előadásában „Itthon magyarul” címmel az oktatási törvényről hallhatnak a fiatalok.
A szakmai programokon túlmenően a tábor számos szórakozási lehetőséget is nyújt a résztvevőknek. A délutáni szabadidős tevékenységek során különböző sportvetélkedőkön, kézműves-tevékenységekben és csapatjátékokon vehetnek részt.
Az EU Tábor esti programjai is felettébb változatosnak ígérkeznek: a meghívottakkal való kötetlen beszélgetések mellett a résztvevők számára már az első estétől biztosítják a minőségi szórakozást. Első este csapatösszerázó karaoke-buli várja a fiatalokat, majd kedd este a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a 7. Erdélyi Humorfesztivál felfedezettjei lépnek színpadra. A tábor folyamán számos koncertre is sor kerül: szerdán az Angel B együttes várja a bulizni vágyókat, csütörtökön a Tehetségkutató győztese, a Syrinx, majd a Tündérground gondoskodik a jó hangulatról, míg szombaton a Hot Snow Storm és Murányi Tóni és zenekara lép fel.
Mindezek mellett a szervezők a hagyományos szórakozási lehetőségekre is hangsúlyt fektettek, így pénteken táncház és gitározással egybekötött tábortűz lesz. Ugyanakkor szem előtt tartották a jelenlegi focilázat is, így a vébé mérkőzéseit egy külön erre a célra kijelölt sátorban kivetítik.
A 2010-es EU Tábor az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Communitas Alapítvány és a Szülőföld Alap támogatásával jön létre.
Részletes program és további információk a www.eutabor.miert.ro oldalon.
 
Csíkszereda, 2010. június 23.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774