VI. Szárhegyi Káposztafesztivál – Székely konyhás jövőképpel

( Szavazat)49 megjelenítés
Kétnapos ünnepét tartották Gyergyószárhegyen a káposztának október 12–13-án. A messze földön híres itteni termés belsejéről elnevezett Torzsások Turisztikai Egyesület főszervezésében zajló rendezvényen bejelentették: Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatásból jövőre beüzemelik a Székely Konyhát. 
 A helyi önkormányzat nevében Gábor László polgármester, a megyei testület nevében Petres Sándor alelnök üdvözölte a hatodszorra megszervezett Káposztafesztivált. A rendezvény nyitányán Gábor László bejelentette: a gyergyószárhegyiek által megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése prioritás, e tekintetben is fontos a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert támogatás, amivel jövő évre beüzemelhetik a közösségi konyhát. Ezt előbb a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia.
– Ha a helyi tanács részéről meglesz az akarat és összefogás, a székely konyhát jövőben el tudjuk indítani, azért, hogy azokat a javakat, amiket megtermelünk, előnyösebben tudjuk értékesíteni – hangoztatta az elöljáró, utalással a felemás politikai színezetű testület eddigi döntéshozó nehézségeire, a városatyák közjót előnybe helyező bölcsességére apellálva. Hozzátette, személy szerint azt szeretné, ha Gyergyószárhegyen is minél többen forgalmaznának Székely termék védjeggyel ellátott termékeket.
– A szárhegyiekben van erő és kitartás megművelni a földjeiket és itthon maradva káposztát termeszteni – emelte ki Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsa alelnöke.
A főszervező gazdasszonyok egyesülete nevében szólva Portik Gabriella egyetemista két kulcsszót emelt ki: „hála és együtt”. Mint mondta, az utóbbi közösségi élménnyé emeli a hálaadás ünnepét, „mely arra emlékeztet évről évre, hogy köszönettel tartozunk mindenért, és úgy lesz áldásos, gyümölcsöző a munkánk, ha a közösség érdekében együtt végezzük”.
A Torzsások Turisztikai Egyesület egyébiránt ezt tekinti a rendezvény idei üzenetének is.
A szárhegyi Vásártéren e rendezvényre érkeztek a környék gazdasszonyai, ám messziről is, bevásárolni a téli káposztaeltevésekre. A vékony leveléről híres gyergyószárhegyi káposzta idén ugyan kevesebbet termett, de a kilónként 2 lejes árért a kisebb fejekre is akadt vevő.
A rendezvény műsora kíséretében hat főzőcsapat próbálta ki a közönség és a zsűri ízlelőbimbóit a főzőversenyen – amelyre az eső is elállt. A kétnapos rendezvényen bált is szerveztek, melybe „belekóstoltak”a községben éppen zajló III. Országos Lány Kézilabda Bajnokság első tornájának résztvevői is.
A háromnapos esemény támogatója Hargita Megye Tanácsa (4 000 lejjel) és Gyergyószárhegy Önkormányzata.
 
Gyergyószárhegy, 2012. október 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774