Vezetékes villanyáram Hosszúaszóban

( Szavazat)36 megjelenítés
November 29-én adták át azt a beruházást, amelynek köszönhetően a Csíkmindszent községhez tartozó Hosszúaszó település lakói is élvezhetik az elektromos áram előnyeit.
 
 
Harminc Hosszúaszói háztartás jutott vezetékes villanyáramhoz Hargita Megye Tanácsa Villamosítás Hargita megye villanyárammal való ellátását nélkülöző, vagy részben nélkülöző településein nevű programja révén. A program keretében Hargita Megye Tanácsa hasonlóan a „Kisvíz” programhoz, a települések felzárkóztatását tűzte ki célul, és ennek köszönhetően 2011-től a Csíkszereda szomszédságában levő település is élvezheti a vezetékes villany nyújtotta előnyöket.
A megyei tanács mintegy félmilliárd lej értékű beruházásának köszönhetően Hosszúaszóban az egyszerű villanybevezetésnél sokkal több történt. Mint a munkálatok átadásán elhangzott, a beruházásnak köszönhetően új fejezet nyílt a település történetében. – A villanyáramnak köszönhetően a település remélhetőleg elejét veszi a szocializmusban kezdődő elnéptelenedésének és kihasználva a megyeszékhely közelségét, a szép tájnak, és az Orbán Balázs által is dicsért borvízforrásoknak, valamint a téli sportok kínálta lehetőségeknek köszönhetően be fog kapcsolódni a világ körforgásába – mondta Pál Péter, csíkmindszenti polgármester.
 
Borboly Csaba, megyeitanács-elnök szerint a mintegy félmilliárd lejes beruházásnak köszönhetően a hosszúaszói telkek értéke virtuálisan 4000 euróval nőtt, de ez az érték eltörpül ahhoz képest, amit a település nyert hosszú távon az életszínvonal növekedésével, illetve mindazzal, amit a térség turisztikai szempontú kiaknázása hozhat.
 
- Régi gond lett megoldva, de továbbmenve azt szeretnénk elérni, hogy ennyire közel a megyeszékhelyhez a lakosság életszínvonala megközelítse a városi lakosságét, valamint a turizmus révén olyan kilátásokat teremtsünk, amelyek támogatják a lakosok megélhetését. Arra törekszünk, hogy a Hosszúaszó ne rekedjen meg egy „hétvégi” település szintjén, amely csak hétvégéken népesedik be. Ezt az elképzelést szolgálják a megyei tanács kistelepülések villany- és vízellátását biztosító programjai és a megyei utak felújítása – mondta a Borboly Csaba – hozzátéve, hogy a következő években a Hosszúaszót a megyei úthálózat felújítása révén összekötik Csíkmindszenttel és Csíkbánkfalvával is miután sikerül biztosítani minden községközpont kapcsolatát a megyeszékhellyel.
 
A november 29-én átadott beruházás során Hargita Megye Tanácsa 2500 méter hosszú középfeszültségű, és 1455 méter hosszú alacsonyfeszültségű villanyvezetékkel, egy transzformátorból és 15 elosztódobozból álló rendszer révén biztosította a villanyáramot Hosszúaszó település számára. Külön érdekessége a beruházásnak, hogy a villanyvezetékeket föld alatt juttatták el a háztartásokhoz ezzel is hozzájárulva a település természetközeli képének megőrzéséhez.
 
Csíkszereda, 2011. november 29.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774