Vetőmagot vásárolnak a kisiskolásoknak

( Szavazat)28 megjelenítés
Közgyűlést tartott a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete
Új elnököt és vezetőtanácsi tagokat választott Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének közgyűlése a március 12-én Csíkszeredában tartott ülésén. Ezenkívül elfogadták az idei programokat is, így hamarosan villanypásztorra lehet pályázni, a kisiskolások vetőmagot kapnak, a rászoruló családok pedig kecske, juh, nyúl vagy csirke közül választhatnak.
 
Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere lett Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének új elnöke, és két új vezetőtanácsi tagot is választottak a közgyűlés tagjai hétfői ülésükön Fábián László csíkszentsimoni és Gábor Tibor csíkkarcfalvi polgármester személyében. Az eddigi 13 önkormányzat – Hargita Megye Tanácsa, Kászonaltíz, Csíkszépvíz, Oroszhegy, Lövéte, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Székelyvarság, Csíkszentmihály, Gyergyóremete, Csíkszentsimon, Tusnád község, Csíkkozmás – mellé új tagok felvételét is megszavazták a jelenlévők, így Csíkszentimre, Bögöz, Gyergyócsomafalva, Bélbor, Csíkpálfalva, Balánbánya, Kápolnásfalu, Csíkszenttamás, Székelykeresztúr, Homoródszentmárton, Gyergyóvárhegy, Nagygalambfalva, Korond, Felsőboldogfalva, Csíkkarcfalva, Gyergyóditró, Csíkcsicsó, Siménfalva és Salamás is csatlakozott az egyesülethez.
A vidékfejlesztési egyesület idei pályázati keretösszege 600 ezer lej, azaz duplája a tavalyinak. Ezen belül 94 ezer lejt különítettek el szarvasmarha-, juh és kecskeetnyésztők helyi egyesületeinek támogatására, 260 ezer lejt feldolgozói és értékesítési szövetkezeteknek, 75 ezer lejt erdei gyümölcsöt feldolgozók egyesületének, 32 ezer lejt lovasegyesületeknek, 39 ezer lejt szakmai egyesületeknek. 45 ezer lejt tulajdonosi társulásoknak és vadászegyesületeknek szánnak villanypásztor vásárlására, amely a vadkárok ellen nyújtana védelmet. A vidékfejlesztési egyesület ezenkívül 25 ezer lejt fordít három-négyféle vetőmagot tartalmazó csomagok vásárlására, amelyet kisiskolásoknak osztanának szét, arra törekedve ezzel, hogy a gyerekekkel megszerettessék a gazdálkodást. 55 ezer lejes keretből pedig szociálisan hátrányos helyzetű családoknak csirkét, kecskét, juhot vagy nyulat vásárolnának, az érintettek választhatnának ezek közül. A közgyűlésen jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki az utóbbi három program szorgalmazója. Mint elmondta, ezekkel az intézkedésekkel enyhítenének a rászorulók helyzetén, illetve szeretnék, ha a városi, tömbházlakó gyerekek közül is minél többen megszeretnék a kerti munkát.
Csíkszereda, 2012. március 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774