Vetélkedőt indítanának a székelység történetéből

( Szavazat)30 megjelenítés
A Székelyföldi Akadémiának, Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozatának legutóbbi állomása Gyergyóditró volt, április 2-án. A településen idén ünnepli centenáriumát a Gyergyói-medence jelképeként is számon tartott nagytemplom, ez adta a találkozás egyik témáját, a másik pedig A székelység története tankönyv volt, amely Hargita és Kovászna megye tanácsának kiadásában jelent meg. Utóbbi kapcsán a helyi tanítók részéről rendhagyó javaslat fogalmazódott meg. 
 Házigazdaként Puskás Elemér polgármester köszöntötte a Székelyföldi Akadémia előadóit és az érdeklődőket. Örömét fejezte ki, hogy a nap egyik témája a ditrói nagytemplom közösségformáló ereje, mint mondta, egész éves programmal ünneplik a templom építésének centenáriumát.
Petres Sándor alelnök az eseményszervező Hargita Megye Tanácsa nevében üdvözölte a résztvevőket. Beszédében arra emlékeztetett, hogy A székelység története tankönyv ötlete is éppen egy hasonló tanácskozáson született meg. „Ha a Székelyföldi Akadémiának csak annyi haszna lett volna eddig, hogy megszületett ez a könyv, már akkor is megérte” – zárta mondandóját az alelnök.
Az est első előadójaként Köllő Miklós műépítész A ditrói templom közösségformáló ereje címmel foglalta össze értékelését, elismeréssel beszélt azokról, akik hozzájárultak a templom építéséhez. Mint kiemelte: az akkori ditrói emberek mecénásként tudtak fellépni a templom érdekében, ami óriási dolog volt, hozzáállásuk ma is példaértékű. A gyergyói származású műépítész kifejtette: bízik abban, hogy a templom felújításakor a ditróiak hűek maradnak az elődökhöz. Köllő Miklós előadásához a helyiek is hozzászóltak, kiegészítve a százéves legendás összefogás történetét, melyre mindannyian büszkék.
Második előadóként Mihály János történész rendhagyó történelemóra keretében mutatta be A székelység története című tankönyvet. A könyv közel 100 oldala mindent nem tartalmaz, a székelység történetét nehéz ilyen terjedelembe összesűríteni, fogalmazott a szakember. Hozzátette: már dolgoznak egy javított, pontosított kiadáson.
Szó került a román történészek által megfogalmazott és a román médiában az elmúlt időszakban megjelent kritikákról, a szerzők szakmai válaszairól, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének reagálásáról (lásd: http://borbolycsaba.ro/ro/replici-la-criticile-privind-volumul-istoria-secuilor/).
Puskás Margit volt iskolaigazgató úgy értékelte: a tankönyv anyaga rendkívül hasznos és értékes, de azért nem elég népszerű, mert tananyagként kezelik. Ezért azt kezdeményezi, hogy kérjék számon helyi, megyei szinten szervezett iskolai vetélkedőkön, ahol szimbolikus díjakat osztanak ki. Így a székelység története mozgalomként élhet a diákság körében.
 
Gyergyóditró, 2013. április 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774