Versenyképesség hazai pályán

( Szavazat)34 megjelenítés

Bepótolta Borboly Csaba csütörtökről elmaradt előadását a marosfői EU-táborban július 3-án, szombaton, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja társaságában. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Versenyképesség hazai pályán című előadásába fűzte bele a fiatalok elhelyezkedéséhez fontos „megyei (jó)tanácsait”.

 


„Aki teheti, kezdje karrierjét a közigazgatásban, hiszen a közigazgatás az a szféra, amely mindegyik szférával kapcsolatban áll, és rengeteg ismeretet meg lehet szerezni az elkövetkező munkahelyetekről, mielőtt másfelé orientálódtok” – biztatta Borboly Csaba a jelen lévő fiatalokat, ugyanis a közigazgatásban megtapasztalhatják, mi vár rájuk, ha úgy döntenek, hogy alapítványoknál, civilszervezeteknél vagy éppen pályázás útján forrásokhoz jutó magánvállalatnál állnak munkába. Hargita megyében is szükség van a fiatalokra, hiszen csak a megyei önkormányzatnak 84 alárendelt igazgatósága van a megye területén, amelyekben jelentős méreteket ölt a szakemberhiány, főleg az alacsony bérezés miatt. A megyei tanács elnöke az első években – amíg a közigazgatási fizetés alacsony – a fiatalok identitástudatának erősítésében látja a megoldást. A kezdeti időszakban az identitástudatuk ébren tartásával kell itthon tartani a fiatal szakembereket, addig, amíg a bérezés is kellőképen motiválja őket.

 

Tonk Márton dékán a magyarság részarányának változásait bemutató sokkoló statisztikákkal kezdte előadását, hangsúlyozva, hogy nem a megfelelő végzettség hiánya, hanem a gazdasági folyamatok viszik el az ifjakat külföldre. A fiatalok problémáinak megoldása nem kizárólag az egyetemek feladata, ugyanakkor a felsőoktatási intézmények létesítése közösségteremtő szereppel is bír, mondta a Sapientia EMTE dékánja. A továbbtanulásra vágyó fiatalok egyetemi központokba vándorolnak, közösségekbe szerveződnek, tanulnak, munkát vállalnak, ide fűzik őket emberi kapcsolataik. .

Az egyetem elvégzése után nagy valószínűséggel ott is telepednek le, családot alapítanak, így lényegében az oktatás felkészíti a fiatalokat, ugyanakkor itthon tartja őket.  Ez a magyar közösségek megerősödésének egyik feltétele – mondta Tonk Márton.

Csíkszereda, 2010. július 4
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774