Véget ért a VI. Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor Gyergyószárhegyen

( Szavazat)55 megjelenítés
Ünnepélyes táborzáróval, köztes könyvbemutatóval és gyergyószentmiklósi tárlatválogatással zajlott október 7–16. között Gyergyószárhegyen, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Alkotóközpontban a Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor. A kedd esti zárómomentum egyben időutazássá is vált a meghívottak visszatekintései révén. 
 Meglepetés-időutazást tartogatott Gaál András festőművész, a szárhegyi VI. Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor társvezetője, Márton Árpád festőművésszel közösen, az október 16-i zárórendezvényre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Gyergyószentmiklóson még megtekinthető az a tárlat, amelyet a tábor ideje alatt, október 12-én nyitottak meg, és olyan kollégák Szárhegyen készült munkáiból állítottak ki, akik 25, 35 éve voltak itt táborban. A Klasszikusok őse ugyanis a Szárhegyi Művésztelep őse is: 38 éve a jelenlegi két táborvezető és Zöld Lajos újságíró voltak az alapítói annak a mozgalomnak, amely révén a romos Lázár-kastély közmunkával újraépült – a mindenkori megyevezetés közreműködésével.
– Az egyik nagy erőssége és eredménye az eltelt időnek az, hogy megmaradtak a munkák – fogalmazott Gaál András. – A másik az, hogy itt olyan emberek vannak, akik megtanulták a mesterséget: valamikor mesternek hívták Leonardót, Rembrandtot, ugyanígy voltak mesterek itt Szárhegyen is, ahol minden mesternek nagy a becsülete.
A táborvezető arra kérte a részt vevő kollégákat, mondják el, hogyan érezték magukat akkor és most. A felszólalók egybehangzóan elevenítették fel a 35–38 évvel ezelőtti tábor emlékeit: noha romos állapotban lévő kastélyban laktak, tudatában voltak annak, hogy a romániai magyar képzőművészet mágikus pillanatában alkotnak – a „kötelezően” meghívott román kollégákkal együtt. A mesélők között Barabás Éva marosvásárhelyi festőművész megosztotta a hallgatósággal, hogy 1975-ben járt itt először, és annak ellenére, hogy olyan idők jártak, amikor nem lehetett bármit beszélni, csodás hangulat volt. Mint visszaemlékezett, a szárhegyi templomhoz temetésre tömött sorokban menetelő, feketébe öltözött emberek kanyargása oly erős élményt, festői ihletet hagyott benne, hogy később, a Madéfalvi veszedelem című festményében, amely munkássága egyik jellemző és elismert alkotása, ehhez az élményhez nyúlt vissza.
– Az az érzésem, hogy mindenkit ismerek Szárhegyen, Szárhegyet pedig mindenki ismeri országszerte és szerte a világban – fejtette ki a művésznő, azt az emlékét is megosztva a táborzáróra összegyűlt szakmabeliekkel és szárhegyiekkel, hogy az első három napban tartózkodóan méregették „a művészeket” Szárhegyen, negyednapra a gyerekeket küldték kémlelni hozzájuk, végül az egész falu besereglett ismerkedni az egymással és a környezettel egyszerre barátkozó alkotóközösséggel.
Nagy Előd budapesti festőművész „rövid”, ötéves tábori jelenlétének élményeiről azt vallotta, hogy korábban, Szárhegyre érkezte előtt nem ismerte Erdélyt, csak történelmet jelentett számára, „de ez a művésztelep és a gyimesi művésztelep teremtette meg” számára az Erdély-érzetet.
Az itt született munkákból rendezett kiállítás a gyergyószárhegyi intézmény Scola vendégházában tekinthető meg. Az alkotótábor a gyergyószárhegyi intézményben egyben évadzáró is, ugyanis ez a telep idei utolsó ilyen rendezvénye – a januári Grafikai Műhely, a nyári Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma, a Csereművész tábor és a KorkéP alkotótábor után, amelyek átfogták a képzőművész-társadalom minden generációs és irányzatbeli rétegét.
Október 12-én a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában előbb Kozma Mária, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó szerkesztője mutatta be Banner Zoltán művészettörténész Hátra ne nézz! címmel megjelent verseskötetét, majd Balázs József alfalvi festőművész a Régiségek Gyergyóból című Kozma Mária-kötetet ismertette az érdeklődőkkel.
 
A meghívott művészek idei névsora:
1. Ábrahám Jakab – Románia, Brassó
2. Bardócz Lajos – Magyarország, Berkenye
3. Banner Zoltán - Magyarország, Békéscsaba
4. Kopacz Mária – Magyarország, Sopron
5. Kántor József – Magyarország, Baja
6. Barabás Éva – Románia, Marosvásárhely
7. Nagy Előd – Magyarország, Budapest
8. Szakács Imre – Magyarország, Szentendre
9. Orth István – Románia, Szeben
10. Ferencz Ernő – Magyarország, Páty
11. Bakos Erzsébet – Magyarország, Páty
12. Gaál András – Magyarország, Pannonhalma
13. Márton Árpád – Románia, Csíkszereda
14. Balási Csaba – Románia, Csíkszereda
15. Balázs József – Románia, Alfalu
16. Ásztai Csaba – Magyarország, Pomáz
17. Kádár Tibor – Magyarország, Veszprém
18. Varga Edina – Magyarország, Budapest
 
Gyergyószárhegy, 2012. október 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774