Véget ért a II. Székelyföld Napok eseménysorozat

( Szavazat)29 megjelenítés
Hangversennyel és rockoperával zárták a három székely megye közös ünneplését
A csíkszeredai Csíki és a sepsiszentgyörgyi Georgius kamarazenekar közös hangversenyével, illetve a Szent László király rockoperával zárták a június 3-10. között zajlott II. Székelyföld Napokat Csíkszeredában június 10-én, pénteken. A június 9-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatott hangversenynek Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium díszterme adott otthont, míg a csíkszeredai Mikó-vár előtti szabadtéri színpadra tervezett rockoperát, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, a Szakszervezetek Művelődési Házában mutatták be. Hargita Megye Tanácsa mindkét esemény szervezője volt.
 
Az idei Székelyföld Napok zárórendezvényén, a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi kamarazenekar közös hangversenyén, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében a három székelyföldi megye együttes ünneplésének létjogosultságát hangsúlyozta: „Helye van a Székelyföld Napoknak, hisz olyan kiemelkedő értékeink, szakembereink és produkcióink vannak, amelyek színvonalas időtöltést biztosítanak.”
A háromszéki és a csíki zenekar rendszeresen valósít meg közös zenei programot. A Csíki Kamarazenekar 2001-ben, a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar 2003-ban alakult zeneszakos egyetemi hallgatókból, pályakezdő tehetséges fiatalokból és hangszertanárokból. A zenekarok az évek során számos nemzetközi szinten elismert zenei személyiséggel működtek együtt, több műsorukból készült audióvizuális felvétel. A zenekarok célja, hogy a térség olyan intézményeivé váljanak, melyek biztosítják a szakemberek itthon maradását, és továbbra is magas színvonalú zenei programokat kínálva a régió közönségének.
A tíz éve, 2001-ben alakult Csíki Kamarazenekar alapító karmesterével, a jelenleg Marosvásárhelyen élő Szőnyi Zoltánnal lépett fel. Az est folyamán szólistaként Nagy Mihály (gitár), Péter Ernő (hegedű) és Antal Sándor (brácsa) működött közre. A műsor során a két kamarazenekar zenészei W. A. Mozart Sinfonia Concertante, J. Rodrigo Fantasia para un gentilhombre és J. Haydn Reggel című darabjával szórakoztatták a közönséget.
A Székelyföld Napok utolsó rendezvénye a Papp Kincses Emese által írt és rendezett Szent László király című rockopera Szent László király életének kiemelkedő mozzanatait, a róla szóló legendákat elevenítette meg zenében, dalban, táncban.
A Szent István-i eszmeiség és örökség folytatójaként, ország- és léleképítőként, Erdély választott védőszentjévé lett Árpád-házi király életéről szóló rockopera kezdetén elhangzott: „Nagy királyunk egy fejjel magasodott ki kortársai közül, személyisége egyesíti magában a magyarság legszebb és legjobb tulajdonságait: a bátorságot, vitézséget, férfiasságot, önfeláldozást, mély keresztényi hitet, megbocsátó szeretetet és népszolgálatot. Emberi nagyságával hirdeti, hogy a pusztulásból is van felemelkedés. E kiemelkedő történelmi személyiség megidézése nem öncélú, a történéseknek máig ható üzenetük van”.
A rockopera zenéjét a csíkszeredai ROLE zenekar tagja, Nagy Tivadar szerezte, és az együttes adta elő Bodor Emese, Sántha Zsuzsánna és Nagy Tivadar szólóénekesekkel. Közreműködtek: Tóth Larissa balettművész, a Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület, a Székely Lovasíjász Szövetség, a Csalogány és a Harom néptáncegyüttes.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774