Városfalván is biztosított a vízellátás

( Szavazat)41 megjelenítés

Újabb ivóvíz-szolgáltató rendszert adtak át augusztus 4-én Udvarhelyszéken. Ezúttal a Brassó megye határához közel eső Városfalván, Homoródszentmárton községben avatta fel Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Tordai Árpád megyei tanácsos  és Kerekes Péter Tivadar, Homoródszentmárton polgármestere a régi, még az egykori termelőszövetkezetek idejében épült vízhálózatot kisegítő új rendszert.

Ennek az építési terveit Hargita Megye Tanácsa terjesztette fel a 2009–2011-ben kivitelezendő, az 577/1997-es számú kormányhatározat alapján finanszírozott  munkálatok listájára, és idén 389 100 lejes ráfordítással sikerült is befejezni.

Az átadás alkalmával Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a mandátum elején a kistelepülések felzárkóztatását tűzték ki célul, elsősorban a kultúrára, az utakra és a vízellátásra mint alapvető civilizációs követelményre fektetve a hangsúlyt.

A frissen avatott rendszer dréncsövekkel fogja be a természetes források vizét, amelyet szabadeséssel a száz köbméteres vasbeton tartályhoz szállít, és innen jut el 6,8 kilométer hosszú vezetékrendszeren keresztül a három tűzcsaphoz, a közkúthoz és a lakosokhoz.

– A lakosság rácsatlakoztatása is könnyű lesz, mert a vezetékeket már átvitték az út alatt, úgyhogy a hamarosan felújított utat sem kell újra átvágni – mondta Kerekes Péter Tivadar polgármester.

Borboly Csaba szerint az RMDSZ parlamenti képviselete, illetve a térségért felelős megyei tanácsosok munkájának, továbbá a helyi tanácsokkal való jó együttműködésnek köszönhetően jelentős sikereket értek el.

– Bár a megye szélén található Városfalva nagyon távol esik a központtól, arra törekedtünk, hogy az itt lakók is hasonló körülményeknek örvendjenek, mint például a csíkiak. Ezért külön köszönet illeti a csíki és gyergyói megyei tanácsosokat, hiszen megértették a fontossági sorrendet, és beleegyeztek abba, hogy az infrastruktúra-fejlesztésre szánt alapok döntő többsége Udvarhely térségébe jöjjön – mondta Borboly Csaba.

A megyei elöljáró szerint Hargita Megye Tanácsa a kultúra-út-vízellátás hármast Városfalva esetében is szem előtt tartotta olyannyira, hogy a 280 lakosú településnek útjavításra, kultúrház-felújításra és vízszolgáltató rendszer építésére mintegy félmillió eurót irányított át kormányzati alapokból és saját költségvetésből. A település határában augusztus 2-án kezdték el újra a 132B megyei út felújítását a DJ133 megyei út irányába, amire a megyei tanács idén több mint egymillió lejt fordít, és a megyei tanács elnöke szerint az a cél, hogy tíz év múlva is út legyen, tekintettel arra, hogy az útszakasz biztosítja Udvarhelyszék összeköttetését Brassó és Bukarest irányába, illetve a térség gazdasági felelmelkedésének is kulcsfontosságú tényezője. További beruházás lesz a helyi kultúrotthon korszerűsítése, amelyre 29 000 lejt különített el a megyei tanács, illetve ide számolható az új vízrendszer is. Lakosságszámra visszaosztva ez az összeg fejenként mintegy 5000 lejt jelent.

– Csupán az ivóvíz-szolgáltató rendszer esetében ez az érték 1400 lejt tesz ki lakosonként, ami megegyezik a „kollektíva” idejében megkövetelt hozzájárulás értékével – tette hozzá Borboly Csaba –, hiszen akkor is egy tehén árával kellett hozzájárulni az épülő vízrendszer munkálataihoz, azzal a különbséggel, hogy ezt most megyei és kormányzati alapokból sikerült előteremteni.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774