Utolsó pillanatban megmentett projekt Tusnádfürdőn

( Szavazat)32 megjelenítés
 Csaknem elkésett Tusnádfürdő a helyi víz- és csatornarendszer kiépítését célzó pályázat benyújtásával. Az Országos Befektetési Vállalatnak (CNI) több ízben is fel kellett szólítania Tusnádfürdő önkormányzatát, hogy az 50 000 lakosnál kisebb települések víz- és csatornarendszerének korszerűsítésére című programba benyújtott dokumentációját kiegészítse. A kialakult helyzet megoldásához Hargita Megye Tanácsa testületének és alkalmazottainak a jóhiszeműségére is szükség volt.

A tusnádfürdői ivóvíz- és csatornarendszer kiépítését célzó programra a város már 2010-ben benyújtotta az igénylést. Hargita Megye Tanácsa 2010 decemberében ennek megfelelően ki is állította az urbanisztikai bizonylatot, hogy a helyi tanács haladni tudjon, azonban egészen 2012-ig leállt a folyamat. Idén a tusnádfürdői rendszer kiépítésének terve is felkerült a CNI beruházási listájára, a finanszírozás elkezdéséhez azonban szükség volt érvényes építkezési engedélyre. Csupán ekkor folyamodott Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala építkezési engedélyért a megyei tanács főépítészi hivatalához, ám a kérvényezés során több mulasztásra is fény derült. Az április 24-én a megyei tanácsnál iktatott kérelemhez mellékelt tervdokumentációból kiderült, hogy a tusnádfürdői önkormányzat nem rendelkezik azon területtulajdonosok beleegyezésével, akik tulajdonán keresztül a tervek szerint haladna a vezeték, másrészt a még 2011-ben a különböző hatóságoknál kiváltott jóváhagyások már nem voltak érvényesek, illetve hiányzott a környezetvédelmi engedély. Ezenkívül a helyi tanács az elmúlt két évben elmulasztotta tanácshatározattal belefoglalni a beruházási listába a kivitelezéshez szükséges közterületeket a 213/1998-as, köztulajdonokra vonatkozó törvény, illetve a 215/2001-es közigazgatási törvény előírásai szerint. A tervek szerint településen áthataladó 12-es országút mellett haladt volna a vezeték, ám a halogatás miatt az időközben felújított út melletti munkálatokat az útügyi hatóság feltételekhez kötötte, azaz csak az út védelmi körzetén kívül engedélyezte. Ez tette szükségessé, hogy a vezeték magánterületen is áthaladjon. Az erről szóló lakossági beleegyezések hiányoztak az építési engedélyért benyújtott iratok közül, így ezek hiányában Hargita Megye Tanácsa csak törvénytelenül állíthatta volna ki az engedélyt. A megyei tanács április 26-án levélben értesítette a tusnádfürdői önkormányzatot a hiányosságokról, valamint felhívta az illetékesek figyelmét, hogy az időközben felújított 123A megyei út védelmi övezetébe tervezett vezetékekre sem kaphatnak jóváhagyást, az európai támogatású beruházásokra vonatkozó szigorú szabályozás miatt.
– Értetlenül állok a helyi önkormányzat nemtörődömsége előtt. Két évük volt rá, hogy igényeljék az építkezési engedélyt, amely a projekt jelentőségéhez mérve banális részlet. Az utolsó percben is a megyei tanács hívta fel figyelmüket a hiányzó iratok beszerzésére, és akkor is hiányos dossziét nyújtottak be – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. – Egy kisváros lakosságának jólétével játszadoznak, és mondanom sem kell, hogy a helyi turizmus fejlődésének útjába is óriási akadályt gördítettek volna a lehetőség elbaltázásával. Miután a helyi tanács részéről sorozatosan válasz nélkül hagyták a CNI felszólításait, munkatársaimnak telefonon és faxon kellett tisztázniuk a részleteket, hogy idejében mellékelni lehessen az építkezési engedélyt a pályázati dokumentációhoz. Megengedhetetlen ekkora felelőtlenség, gyakorlatilag saját munkatársaik erőfeszítését, munkáját dobták volna ki az ablakon.
Részleges engedély a megoldás
Hargita Megye Tanácsának Főépítészi Hivatala megoldásként javasolta, hogy amíg műszaki megoldást találnak, addig részleges engedélyt kiállít az 578-as számú európai út (12-es országút) védelmi övezetén kívüli munkálatok elvégzésére, lévén, hogy már rendelkeztek az út menti területek tulajdonosainak beleegyezésével. Szükségmegoldásként a tusnádfürdői önkormányzat május 10-én már csak a Tusnádfürdőtől a megyei és országút kereszteződéséig tartó szakaszra kért építkezési engedélyt. A dokumentáció azonban csak május 16-án lett teljes, ugyanis ekkor érkezett meg a helyi tanács határozata, miután Hargita Megye Tanácsa, a további késlekedés elkerülése érdekében, rögtön kiállította a részleges engedélyt.
Csíkszereda, 2012. május 22. 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774