Utak, hidak, gondolatok kellenek

( Szavazat)31 megjelenítés

Románia állapotáról, kulturális sokszínűségéről és etnikai viszonyairól értekezett augusztus elsején, hétfőn este Emil Hurezeanu újságíró, a Realitatea–Caţavencu médiatröszt elnöke, aki a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Megyeházi közéleti est keretében tartott előadást Csíkszeredában.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke még júniusban bejelentette, hogy román–magyar párbeszédet kezdeményez a megyén belül a régióátszervezés kapcsán, ennek alapján hívták meg a neves újságírót, aki jól ismeri a helyi realitásokat. Ezenkívül hamarosan felmérés készül a Hargita megyei románok körében arról, mi a véleményük a Székelyföld-ügyről.

Emil Hurezeanu az ország kulturális-történelmi vonatkozásait, illetve a lakosság ehhez való viszonyulását taglalta. Szerinte a románok és a magyarok is zárt történelmi modellek foglyai, de fontos lenne, hogy ebből kilépjenek, és empátiával viszonyuljanak egymáshoz. Hurezeanu hangsúlyozta, fontos, hogy mindannyian, románok és magyarok, lazábban, humorérzékkel kezeljük az etnikumközi kapcsolatokat.

A neves román újságíró szerint az ország nem egységes, amit jól tükröz a fejletlen infrastruktúrája: nem köti össze autópálya Erdélyt Moldvával, nincs repülőjárat Jászvásár és Szeben között. „Egy jól működő országhoz utak, hidak, gondolatok kellenek” – fejtette ki az újságíró. Romániában nem kezelik a problémákat, csak beavatkoznak: arra nincs stratégia, hogy mi lesz a további sorsa a betegnek – „reakció van, stratégia nincs”. A közigazgatási, illetve régiós átszervezésről szólva az újságíró elmondta, az komolyabb ügy annál, hogy csak közigazgatási kérdésként kezeljék.

Hurezeanu kitért a sajtó és politika viszonyára is. „A sajtó túl cinikussá vált a politikusokkal szemben, akik viszont igyekeznek szabotálni azt” – jelentette ki.

A közéleti est hallgatóságában jelen volt Korodi Attila képviselő, Gyerkó László szenátor, Constantin Strujan alprefektus, Barti Tihamér gyergyószentmiklósi RMDSZ-elnök, Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke, valamint Becze István, Cristinel Glodeanu, Hajdu Gábor és Szentes Antal megyei tanácsosok.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774