Út a Szent Anna-tóhoz: Lázárfalván keresztül

( Szavazat)95 megjelenítés
 Vállalkozók találkoztak a Csíkkozmáshoz tartozó településen

Ötletekben gazdag fórumot tartottak Lázárfalván november 16-án, kedden este. A turizmusban érdekelt környékbeli vállalkozókat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hívta találkozóra, hogy megvitassák, milyen lehetőségek vannak a térség idegenforgalmának fellendítésére.

 

Először a tanácselnök bemutatta Hargita Megye Tanácsának elképzeléseit Lázárfalva turisztikai jövőjéről. Hangsúlyozta, hogy a székelyföldi szálláshelyek az év nagy részében kihasználatlanok, következésképpen a turisták vonzásához nem elegendők a jó utak, vendéglők, panziók, hanem szolgáltatásokat, különféle szórakozási lehetőségeket kell nyújtani, például a menü tartalmazzon helyi hagyományos termékeket is, vagy legyen több lehetőség lovas szánozásra. A megyei tanács egyik projektje a népi fürdők rehabilitálását célozza, ami már idén megvalósul, így nemsokára a lázárfalvi Nyírfürdő is megújult formában várja majd a kikapcsolódni vágyókat, ismertette Borboly Csaba. Kitért arra, hogy a környék vonzáskörzetéhez tartozó Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp népszerűsítésére számos fejlesztésre van szükség, ezért Hargita Megye Tanácsa a Szent Anna-tó térségére zonális turisztikai fejlesztési elképzelést dolgozott ki, amely magában foglalná a helyi közlekedés környezetbaráttá tételét elektromos vonat, bérelhető kerékpárok, rollerek és lovas kocsik segítségével, ugyanakkor pályázati lehetőségek kihasználásával javítani lehetne az ivóvíz, csatornázás, valamint a villamos energia jelenlegi minőségén, továbbá egy tanulmányi központ is sokat lendítene a környék idegenforgalmán. A rövid távú elképzelések között szerepel turistaösvények, bicikliutak kialakítása, kerékpárkölcsönző, kilátók létesítése a tó körül – mindez egy éven belül megvalósítható, hangzott el.

– A Szent Anna-tó környékének fejlesztése a két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna közös erőfeszítése – jelentette ki Borboly Csaba.

Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere szerint, ha sikeresek a községhez tartozó Lázárfalva vállalkozói, az a kozmásiaknak is hasznos. Becze István megyei tanácsos elmondta, hogy a fenti elképzelések megvalósításához Lázárfalva közreműködése elengedhetetlen, hiszen a helyi közbirtokosság területeiről van szó. A tanácsos úgy látja, a térség vállalkozóinak nem egymással kell versenyezniük, hanem más, Székelyföldön kívüli vidékekkel.

A helyi vállalkozók hozzászólásaikban számos javaslatot, észrevételt fogalmaztak meg. Többen hangsúlyozták, hogy ökoturizmusra van szükség a környéken, amivel nem fér össze a terepmotorozás, ezért az utóbbi szigorúbb szabályozására lenne szükség. Felmerült, hogy javítani kellene az esztenák higiénai körülményein, amihez Borboly Csaba hozzáfűzte, hogy úgynevezett pásztorképzéseket kellene szervezni, mert ez a foglalkozás eléggé leértékelődött. Az egyik hozzászóló felvetette, hogy létesítsenek játszóteret a Szent Anna-tónál, mivel nagyrészt gyerekes családok járnak oda kikapcsolódni. Nagy az érdeklődés a környéken található gyógynövények iránt, ezért erre is lehetne turizmust alapozni, hangzott el egy másik jelenlévő részéről.

Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tanács keretében munkacsoport alakul, amely a szóban forgó fejlesztési tervekkel foglalkozik majd, és ebbe a munkába tagként a helyi vállalkozók képviselőit is bevonják. A tanácselnök azt is elmondta, hogy a magyar kormány programja révén a lázárfalvi szállásadók anyaországi iskolások érkezésére számíthatnak, ugyanis előzetes egyeztetések alapján a magyarországi testvérmegyék Hargita megyét fogják ajánlani iskoláiknak a határon túli kirándulások célpontjául.

Csíkszereda, 2010. november 17.


 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774