Ünnepelt Etéd és Lövéte

(0 Szavazat)280 megjelenítés

Megújult Etéd kultúrotthona

Idén harmadik alkalommal rendeztek falunapokat Etéden, amelynek központi eseménye a felújított kultúrotthon átadása volt. A szeptember 11-én tartott avatóünnepségen a helybeliek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Pál Árpád és Antal István parlamenti képviselők, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, valamint a tervező és a kivitelező cégek vezetői is.

 

Az épület nemcsak a falubeliek kulturális tevékenységeinek, különböző közösségi rendezvényeinek biztosítja a helyszínt, hanem a polgármesteri hivatalnak is otthont ad.
A felújítás során kicserélték a tetőszerkezetet, a padlót, a mennyezetet, a nyílászárókat, és felújították a színpadot. Mindennek az együttes értéke meghaladta a hatmilliárd régi lejt, amelynek nagy része az RMDSZ közbenjárására a kormánytól, valamint Hargita Megye Tanácsától érkezett, a többit a helyi önkormányzat biztosította.

A szalagvágás után a falu nagyszámú lakossága összegyűlt a felújított ku

ltúrotthon nagytermében, ahol Szőcs László helyi polgármester, Borboly Csaba tanácselnök és Pál Árpád képviselő mondott köszöntőbeszédet, Borboly Csaba pedig Benyovszki Lajossal együtt átadta a községvezetőnek a megye hivatalos lobogóját, a székely zászlót. Utána az etédi Jósika Miklós Általános Iskola diákjai vették birtokukba az új színpadot verses, zenés, táncos előadással.

Falunapok Lövétén

Nagy érdeklődés övezte a lövétei falunapokat is, ahol gazdag őszi kínálattal várták az odalátogató vendégeket és a helybélieket. A rendezvénysorozat pénteken szabadtéri szentmisével kezdődött, amelyet könyvbemutató követett: Mihály János történész az első világháború helyi történéseit mutatta be az érdeklődőknek, Lázár Anna lövétei köröpölő pedig a helyi néprajzi vonatkozásokat tárta az olvasók elé a Helytörténeti Füzetek legújabb kiadványában. A könyvbemutató után az önkéntes tűzoltóalakulat bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.

Szombaton, szeptember 11-én a tíz éve létrejött budakalászi testvérkapcsolatot erősítették meg egy újabb együttműködési megállapodás aláírásával, majd megtekintették a faluban folyamatban lévő ásatások helyszínét.

16 órától Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a falu apraja-nagyja jelenlétében ünnepélyesen átadta a székely zászlót a település polgármesterének, majd köszöntőbeszéde után kulturális műsorok következtek, fellépett a Székely Mózes Általános Iskola műkedvelő csoportja, a Kákvirág Néptáncegyüttes, a Lövétei Asszonykórus, a csíkszenttamási néptánccsoport, a lövétei fúvószenekar, valamint a férfikórus és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

 

Csíkszereda, 2010. szeptember 12.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774