Uniós projekt a biztonságos hegyi turizmusért

( Szavazat)26 megjelenítés

Mintegy kétmillió euró értékű beruházásról tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargitafürdőn november 9-én. A bemutató nemcsak az újságíróknak szólt: a helyi lakókat, vállalkozókat is meghívták az eseményre, amelyen a hegyimentők a helyi iskola tanulóit „mentették ki” a megyei tanács villájából tiroli kötélpályán. A hegyi turizmus korszerűsítése Hargita megyében című projekt során négy hegyimentőbázis létesül a megyében, ebből egy  Hargitafürdőn, a 23-as villa felújításával valósul meg. Borboly Csaba szerint a Székelyföld gazdaságában kitörési pont lehet a turizmus, ezen belül pedig a hegyi turizmus.

 

– Azért dolgozunk, hogy a helyi lakosság újra felfedezze tájaink szépségeit, hogy a gyerekek a hegyek barátaiként nőjenek fel – mondta a tanácselnök, felsorolva a megyei tanács biztonságos hegyi turizmusért elindított programja során tett eddigi lépéseket: hegyi pihenőhelyeket, illetve menedékhelyeket alakítottak ki, turistaösvényeket újítottak fel, tájékoztató táblákat állítottak fel, kirándulásokat szerveztek iskolásoknak.

Borboly Csaba hozzátette, az egyéni idegenforgalmi kezdeményezések összehangolására van szükség, amihez fontos az állami támogatás – Hargita Megye Tanácsa ezt tűzte ki célul, és ezt a célt szolgálja számos programja is.

– Arra törekszünk, hogy a Székelyföldet népszerűsítő kisfilmünk szlogenje igaz legyen: „Itt a legjobb Erdélyben” – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Marian Chivu, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának volt vezetője részletezte a négy hegyimentőbázis hasznosságát: szállásra, civil tevékenységre, oktatásra egyaránt alkalmas lesz, sőt orvosi rendelőt is terveznek. Fekete Örs, a közszolgálat jelenlegi vezetője ismertette a hargitafürdői villa átépítési tervét. Mint elmondta, jövő év októberére átadják a teljesen újjáépített házat.

A szóban forgó projektet a Regionális Operatív Program 5-ös tengelyének – „Az idegenforgalom fenntartható fejlesztése és népszerűsítése”, 5.2. – „Az idegenforgalmi szempontból hasznosítható természeti erőforrásokhoz kapcsolódó infrastruktúra létrehozása, fejlesztése, korszerűsítése és a turisztikai szolgáltatások színvonalának növelése” kiemelt beavatkozási terület keretében nyújtották be. Fő célja a Hargita megyei hegyi turisztikai potenciál kiaknázása oly módon, hogy különleges biztonsági feltételeket teremt a megye hegyvidékein a turisták és a helyi lakosság számára egyaránt, ugyanakkor az elsősegélynyújtásnak is megfelelő feltételeket biztosít. A projekt során négy hegyimentőbázist létesítenek Hargita-fürdőn, a Gyilkos-tónál, a Madarasi-Hargitán és Maroshévízen. Ezeket a hegyimentő-állomásokat a legkorszerűbb felszereléssel látják el, beleértve a mentéshez szükséges járművek beszerzését is. A négy csapat hegyimentői külön személyre szabott felszerelést is kapnak.

A projekt kivitelezője Hargita Megye Tanácsa, közvetett haszonélvezője viszont a megyei tanács keretében működő Hegyimentő Közszolgálat négy csapata. A projekt haszonélvezői azok a turisták is, akik Hargita megyébe látogatnak, továbbá a panzió- és szállodatulajdonosok, illetve más, turizmusban érdekelt szereplők – vállalkozók, cégek, amelyek különféle tevékenységeket folytatnak erdős vagy hegyvidéken –, ugyanakkor a helyi lakosok is, akikhez jelenleg nem tud eljutni a mentőautó.

A projekt összértéke 7 612 066,89 lej, amiből az önrész 2%, azaz 122 426,37 lej. Az elszámolható költségek összértéke 6 121 318,43 lej, a vissza nem térítendő támogatás pedig 5 998 892,06 lej. A kivitelezési időszak a szerződés aláírásától számított húsz hónap, a finanszírozási szerződés pedig még öt évig megőrzi érvényességét a kivitelezési időszak lejárta után.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774