Újraéledt a fogathajtás Gyergyócsomafalván, Hargita megye első lovasklubjának földjén

( Szavazat)105 megjelenítés
Közel negyedévszázados kihagyással, helyi magánkezdeményezéssel és beruházással – Hargita Megye Tanácsa társszervezésében – újraindult a fogathajtó versenyek gyakorlata Gyergyócsomafalván. Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei elnöke, a Román Lovas-szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke úgy értékelte: nagy öröm, hogy Maros és Hargita megye a megyei önkormányzatok szintjén is odafigyel a lovas sportra. 
 – A lovas sportág hazaérkezett! Több mint 25 év után ismét lovas vetélkedő helyszíne Csomafalva! – jelentette be az eső ellenére több mint tucat benevezőnek örvendő I. Lovas Nap nyitányán Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere. – Ez köszönhető egy embernek, akinek szívügye volt, aki úgy gondolta, hogy amit 25 éve a szívébe csepegtettek, a lovas sport szeretetét, azt most feléleszti.
Az esemény ötletgazdája és főszervezője ugyanis a csomafalvi Bege Árpád, korábbi díjugrató országos bajnok, a jelenlegi fogathajtó országos válogatott tagja – a BGA Driver Team színeiben – aki a helyszínt is maga biztosította a csomafalvi lovas sportnak. A héthektáros területen fekvő pálya megépítésén a nyár folyamán dolgoztak: több teherautónyi töltést hordtak Csomafalva Újfalu felé eső végén levő Bege-telekre, elegyengették a területet, utat köveztek.
A községben több mint 25 évre tekintő múltja van a lovassportoknak, a 80-as években ugyanis Szitay Melinda (jelenlegi Kelemen Atilláné) kezdeményezte egy díjugrató lovascsapat létrehozását a községben, ennek a tagja volt a jelenlegi Lovas Nap kezdeményezője is, aki nyolc éven át versenyszerűen űzte a sportot. Amint azt Kelemen Atilla, a pályaavatón konferanszié szerepet is ellátó szakértő felelevenítette az eső ellenére versenyben indulóknak és a közönségnek: Csomafalván a fogathajtást id. Bege Árpád akkori termelőszövetkezeti elnök szorgalmazta, így lett a csapat tagja Szőcs Péter, aki 1988-ban és 1989-ben országos bajnok lett kettes fogathajtásban. De ebben az időszakban dobogós eredményeket értek el Fehér Imre és Madarász Mihály fogathajtók is, akik szintén a 25 évvel ezelőtti gyergyócsomafalvi csapat tagjai voltak.
Amint Kelemen Atilla elárulta: feleségétől tanult lovagolni gyerekkorában nem csupán a verseny felélesztője, Bege Árpád, hanem Borboly Csaba megyei tanácselnök is.
– Számomra is öröm, hogy itt lehetek, hisz Csomafalva a lovas sport történelemkönyvébe beírta magát akkor, amikor nem volt szabad, amikor még szokatlan volt ezen a vidéken – fogalmazott Borboly Csaba.
A tanácselnök megköszönte Kelemen Melindának, Kelemen Attilának, Bege Árpádnak „és mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy Csomafalván elinduljon a megyében talán első hivatásos sportklub, lovas klub – amelyből sok eredmény kinőhette magát, és amelyből szerte az országban sokan el tudták vinni azt a hozzállást, amely az ember és az állat harmóniáját, a kölcsönös tiszteleten alapuló állattartást jellemzi”. Mint mondta: ez vélhetően nem csupán a lovas versenysportnak, hanem a turizmusnak is hasznot hajt majd a község javára.
Az I. Lovas Nap látványossága volt a kettes fogathajtás, amelyre többek közt az országos fogathajtó keret tagjait hívták meg. A vágtán és a kétlovas erőpróbán teret engetnek a lovas sportokat nem sportszerűen űző személyeknek is.
A gyergyócsomafalvi I. Lovas Nap szervezői a BGA Driver Team, a Délhegy Sportklub Gyergyócsomafalva Önkormányzata. Támogatói: Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.
 
Gyergyócsomafalva, 2012. október 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774