Újra régi méltóságában fogadja híveit a telekfalvi református templom

( Szavazat)72 megjelenítés
Példa értékű összefogás erdeménye a 2010 május 16-án megtartott telekfalvi református templom felszentelése, amelyet templomszentelő ünnepi Istentisztelet keretében tartottak.
 A 2005. évi, Udvarhelyszéket ért természeti katasztrófa során Telekfalva Református temploma is súlyosan rongálódott. A hibák később jelentkeztek, amikor a födémszerkezete 2005. december elején beszakadt, melynek következtében életveszélyessé nyilvánították a templomot. 2006 áprilisában kezdtek neki a templom felújításának.

A templom feljavítása jelentős anyagi megtelhelést jelentett a  mintegy 200 lelket számláló kis falunak és gyülekezetének, éppen ezért a felújítás érdekében összefogtak a település magyarországi és horvátországi testvérgyülekezetei, helyi vállalkozók, és Hargita Megye Tanácsa is jelentősen támogatta a felújítást. Ugyanakkor  a felújított templomba festett kazettás mennyezetet építettek a régi megrongálódott födém helyett, és ezeket a kazettákat „örökbe lehetett fogadni”, ezzel is segítve a templom helyreállítását. Az „örökbe fogadás” természetesen szimbolikus, de az örökbe fogadó nevét a kazetta hátlapjára felírták, valamint a templomba elhelyeztek egy táblát az örökbefogadók névsorával, és az ünnepi Istentiszteleten emlékplakett átnyújtásával köszönték meg a támogatást.
Ezért számított nagy eseménynek a templom felszentelése a gyülekezet életében, az Istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese hirdetett igét,  Antal Zoltán esperes osztott úrvacsorát, és Juhász Ábel, a  helyi egyházközség lelkésze mondott köszönetet minden egyes jószándékú támogatónak a nemes felajánlásokért. Jelen voltak a magyarországi és egy horvátországi testvérgyülekezet lelkészei, és a Magyar Református Szeretetszolgálat is képviseltette magát az eseményen. Beszédet mondott Balatonvilágos testvérfalu polgármestere, és Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke, aki kiemelte, “aki templomot épít, az jövőt épít”. Elmondta, a felújítás nagy tanulsága az, hogy sokra vagyunk képesek, ha összefog az erdélyi és az anyaországi magyarság. Ezt az összefogást példázza a felújítási munkálatokhoz szükséges összeg előteremtése, ezt példázza az is, hogy nem egy magyarországi testvérünk kalákázott az építőtelepen, s ezt példázza a festett kazettás mennyezet kivitelezésére indított eredményes gyűjtés is. Az a közösség, amely templomot épít, újjáépít, hosszú távra tervez.
„Megtapasztalva a telekfalviak és barátaik igyekezetét, a bizalom tölt el bennünket. Bízunk abban, hogy múltunk ismerete, az összefogás ereje, a hit jó alapot képez ahhoz, hogy itthon boldoguljunk szülőföldünkön, s meggyőz abban, hogy lesz magyar jövő ezen a tájon. Minderre bizonyság a telekfalvi példa” – fejtette ki Borboly Csaba.
   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774