Újra legeltethetnek az alcsíki gazdák

(0 Szavazat)73 megjelenítés

Ismét legeltethetnek az alcsíki gazdák, miután a Nemzeti Altalajkincs Hivatal módosította korábbi, tiltó rendeletét. Eddig az altalajkincs-hivatal által kibocsátott „ásványvíztartalék hidrológiai védelmi zóna engedély” tiltotta az alcsíkiak számára a legeltetést. A Hargita Gyöngye Rt. részére kibocsátott dokumentum ugyanis a vízvédelmi terület egészére kiterjesztette azokat a szigorításokat, amelyek a törvény szerint csak a fokozottan védett zónára lettek volna érvényesek a fúrástól mérve minden irányban 10 méter távolságban lévő területen, és ilyen körzetben tilos a legeltetés meg a növényvédelmi szerek használata. A kibocsátott engedély ezt a területet 100 négyzetkilométerre terjesztette ki. Ezáltal Csíkszentimre minden külső és belső területe a vízvédelmi zóna területén belül került, valamint Csíkszentkirály, Csíkszentgyörgy és Csíkszentsimon egy része is. Az engedély a csíkszentimreieknek a mezőgazdasági területeken megtiltotta a legeltetést, a trágyázást és a növényvédő szerek használatát, illetve az építkezést. A szigorítások hátrányos helyzetbe hozták a helyieket, ez az engedély ugyanis ellehetetlenítette a farmok létrehozását, amire már több gazda is pályázatot nyújtott be.

Az engedély által kijelölt szigorított terület Kurkó Árpád, a Hargita Gyöngye Rt. vezetőjének véleménye szerint is túlságosan nagy volt. Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere kezdeményezésére az érintett települések vezetői és Kurkó Árpád kéréssel fordultak Borboly Csabához, Hargita Megye Tanácsának elnökéhez: vállalja a közvetítő szerepet a települések, a Hargita Gyöngye Rt. és a Nemzeti Altalajkincs Hivatal, illetve szükség esetén a környezetvédelmi minisztérium között, hogy megszűnjön az engedély okozta áldatlan állapot, amely a térség lakóinak megélhetését veszélyeztette. Hargita megye önkormányzata, elemezve a kialakult helyzetet, megbeszélést tartott az érintett települések vezetőivel szakemberek, a Hargita Gyöngye Rt. és az Országos Ásványvízhatóság bevonásával. A Petres Sándor megyeitanács-alelnök vezette találkozón a kialakult helyzet és a törvénykezés ide vágó fejezetének elemzése után a feleknek sikerült közös nevezőre jutniuk, és Borboly Csaba megyeitanács-elnök többszöri bukaresti közbenjárásának köszönhetően a Nemzeti Altalajkincs Hivatal módosította rendeletének 2-es, 3-as és 4-es pontját. Az április 14-én keltezett újabb rendelet értelmében a szóban forgó 100 négyzetkilométernyi területen, bár nagy figyelmet kell fordítani a folyóvizek tisztaságára, a lakosok továbbra is gazdálkodhatnak. Változás talán csak abban történt, hogy a területen táblák fogják hirdetni a területre vonatkozó környezetvédelmi rendszabályokat, és ha valaki építeni szeretne, a Nemzeti Altalajkincs Hivatal jóváhagyását is be kell szereznie.

„Örülök, hogy Hargita Megye Tanácsának közbenjárására a Nemzeti Altalajkincs Hivatal végül is módosította rendeletét, és a jelenlegi törvényeknek megfelelően írta át” – válaszolta kérdésünkre Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere.

Borboly Csaba szerint a kenderesi vízvédelmi terület ügye jó példája annak, hogy összefogással és közös munkával bármit el lehet érni.

„Bár voltak, akik ezt az ügyet is megpróbálták félremagyarázni, és félretájékoztatták a lakosságot, örömmel jelenthetem, hogy  alig egy hónap leforgása alatt sikerült megoldást találnunk a kialakult helyzetre” – mondta a megyei önkormányzat elnöke.

Csíkszereda, 2010. május 3.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774