Újabb turisztikai lehetőségek Székelyföldön

( Szavazat)60 megjelenítés

Megújulnak a csíkkozmási és csíkverebesi népi feredők is

Csíkkozmás községben a Sószékfürdőt és a lázárfalvi Nyírfürdőt, a Tusnád községhez tartozó Csíkverebesen pedig az Olt-rét fürdőt újítják fel Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére. A megyei önkormányzat igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel együtt való kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, aminek köszönhetően kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a népi feredőket.
 
A fent említett két településen szeptember 15-én fórumot rendeztek, hogy bemutassák a helybelieknek a terveket. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a megyei önkormányzat turisztikai stratégiáját, amely kapcsolódik a műemlékvédelmi programhoz, a székely termékek országos és nemzetközi népszerűsítéséhez. Ide tartozik a hagyományos népi fürdők felújítása is, amivel Székelyföldet tennék vonzóbbá a turisták számára.
 
„Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a helyi és megyei jelentőségű turisztikai vonzerők fejlesztésére, bővítésére, így a fürdési és gyógykezelési lehetőségekre is. A hagyományos fürdők igazi színfoltjai lehetnek térségünk turizmusának, ehhez hasonlókat máshol nemigen lehet találni, ezért fontos részét képezik a megye turisztikai kínálatának” – jelentette ki Borboly Csaba, aki egyben gratulált Bodó Dávid polgármesternek, amiért a község két fürdő felújításának ötletével jelentkezett a megyei tanácsnál.
 
Kozmáson a helyi Sószékfürdőre tervezett beruházás értéke 400 ezer lej, a lázárfalvi Nyírfürdő modernizálása pedig 450 ezer lejbe kerül, és mindkettőnél folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A tervező cég képviselője, Albert Sándor elmondta, hogy a népi kalákamozgalom révén már történtek munkálatok Sószékfürdőn, nyitott, kinti medencék fogadják a látogatót, de ezt továbbfejlesztenék, hogy a fürdőhely kihasználtsága állandó jellegű legyen. A tervben többek között öltözők, kiadható házak épülnek, és növelnék a fürdők befogadóképességét. A hallgatóságból felvetették, hogy zuhanyzót is kellene létesíteni, és Sószékfürdőn vezetékes villanyáram kellene, amihez másfél kilométernyi huzal és transzformátor szükséges. A beszélgetés azzal zárult, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, mivel tudják még kiegészíteni a dokumentációt.
 
Ezt követően Verebesen tartottak bemutatót. A helyi Olt-rét fürdő felújításának értéke 150 ezer lej, a közbeszerzési eljárás már befejeződött, és folyamatban van a szerződéskötés előkészítése.
 
Hargita megyében Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván tervezik a hagyományos fürdők felújítását. A projektek kezdeményezője Hargita Megye Tanácsa, a partnerek pedig az érintett települések önkormányzatai, amelyek önrészét a szakdokumentáció költsége és a szakhatósági engedélyek beszerzése képezi.
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 15.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774