Újabb programok a székelyföldi turizmus fellendítéséért

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Hargita megyei legendatérkép elkészítésének és a székelyföldi hagyományos értékek turisztikai népszerűsítésének támogatására is rábólintottak a tanácsosok a Hargita megyei önkormányzat 2010. január 8-i rendkívüli ülésén. A legendatérkép a székelyudvarhelyi Konnertfilm Kft. tulajdonosának, Fazakas Szabolcsnak az ötlete, amelyet Hargita Megye Tanácsa jónak és hasznosnak tart, jelentette ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Mintegy hetven legendahelyszín kerülne fel a térképre, továbbá a szálláshelyek is a turisták számára. A projekt finanszírozása a Regionális Operatív Program 5. sürgősségi tengelye („A tartós fejlődés és a turizmus támogatása”) keretében történik, összértéke 993 764,88 lej, ebből Hargita Megye Tanácsának az önrésze 3%. A megyei tanács részt vesz „A Hargita és Kovászna megyei hagyományos értékek turisztikai népszerűsítésének támogatása” című projekt menedzsmentjében és megvalósításában is, Kovászna megyével közösen; Hargita megye a fő pályázó, 2%-os önrésszel, a háromszékiek önrésze pedig 1%.

A megyei önkormányzat elfogadta „a helyi költségvetésen kívül feltüntetett bevételeknek és kiadásoknak az elfogadásáról és a 2010-es esztendő első negyedévére tervezett egyes beruházásoknak a forgóalapból való finanszírozásáról” szóló határozattervezetet is. Borboly Csaba ezt azzal indokolta, hogy mivel tavaly sok uniós pénzt sikerült lehívni, a személyzeti költségekből közel egymillió eurót sikerült megtakarítani, amit szeretnének különböző, már elkezdett munkálatokba visszaforgatni, hogy haladjanak addig is, amíg a költségvetést elfogadják.
A testület megszavazta azt a tervezetet is, amely felhatalmazza Hargita Megye Tanácsának elnökét arra, hogy azonnal intézkedhessen előre nem látott helyzetekben és vészhelyzetek esetén. „Ez a határozat azért fontos, mert eddig megnehezítette a törvény, hogy gyorsan beavatkozzunk” – indokolta a tanácselnök, hozzátéve, hogy ezzel a könnyítéssel még akár spórolhat is az önkormányzat.
A Magyar Polgári Párt tanácsosai ezúttal sem vettek részt az ülésen, indoklásuk szerint azért, mert a testület nem igazolta Csillag Péter mandátumát, aki a lemondott Szász Jenő helyébe lépne. Borboly Csaba szerint mindez csak ürügy, valójában az MPP-frakció kudarcát mutatja, hiszen 2008 júniusa óta egyetlen használható határozattervezetet sem voltak képesek elkészíteni: amit benyújtottak, az vagy formailag hibás volt, vagy olyasmit célzott, ami nem tartozik a megyei önkormányzat hatáskörébe.
„Az MPP, úgy látszik, nem akar dolgozni a megye lakóinak érdekében, pedig az ő szavazóik arra hatalmazták fel őket – jelentette ki a megyei tanács elnöke. – Nagyon sajnáljuk, hogy nem vesznek részt az üléseken, és ismételten megkérjük őket, hogy a Székelyföld érdekében vegyék fel a munkát.”
Borboly Csaba szerint a polgári párti tanácsosok magatartásának másik oka, hogy erre utasították őket, mivel náluk pártdiktatúra működik. Ezzel ellentétben az RMDSZ-frakció tagjait a tanácselnök nem tudja rákényszeríteni, hogyan szavazzanak például Csillag Péter ügyében. Borboly Csaba ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a tanácsosok többsége nem nemmel szavazott a mandátumigazolásra, hanem NEM szavazott. Csillag Péter egyébként hiteltelen személy, rengeteg panasz érkezett róla a gyimesi a lakosoktól, méltatlanul viselkedik ahhoz, hogy tanácsos legyen, tette hozzá a tanácselnök.
Csíkszereda, 2010. január 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774