Újabb multis mézesmadzag a székelyföldi faiparban?

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Úgy hírlik, egy német cég fafeldolgozó üzemet tervez Vaslábra. Újabb multinacionális vállalat készül Székelyföldre. Érdekesek a számok: a szóban forgó vállalat 400 munkahelyet ígér 70 hektár területen, 40 millió eurós beruházással, míg az osztrák cég Rétyen 650-et több mint 67 hektárnyi területen, 150 millió eurós befektetéssel. Ennek tükrében az a gyanúm, hogy mindkét cég csak dobálózik a számokkal, marketingcéllal. 

Továbbra is meggyőződésem, hogy hosszú távon a helyi emberek, vállalkozók munkájára építhetünk biztos jövőt, mert a külföldi vállalatoknak – bár az ellenkezőjét állítják – nem fontos sem a munkahelyek létesítése, sem a környezet védelme. Biztosak lehetünk benne, hogy nekik egyetlen dolog a fontos: a profit, amit elvisznek a térségből. Nekünk viszont az, hogy a fafeldolgozásból származó haszon minél nagyobb arányban a lakosságnál maradjon. Ez az érdekük az erdőgazdálkodásból élő embereknek, az ágazatban tevékenykedő székelyföldi cégeknek egyaránt.
Álláspontomat már többször megfogalmaztam a fafeldolgozókkal, illetve az ehhez kapcsolódó intézmények képviselőivel idén folytatott megbeszéléseken, és a tervezett vaslábi beruházás kapcsán is ugyanazt hangsúlyozom: csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben kerül feldolgozásra, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak. A megyei tanács segíteni szeretné ezt a folyamatot. Az erdő a Hargita megyei lakosság jövedelmének egyik fő forrása lehet, ezt a lehetőséget nem szabad kiaknázatlanul hagyni, nem szabad hagyni, hogy a multinacionális vállalatok fölözzék le a hasznot.
Ismételten összefogásra kérem az erdőtulajdonosokat, a közbirtokosságokat, a helyi fafeldolgozókat. Csak akarat és párbeszéd kell ahhoz, hogy létrehozzanak egy hasonló üzemet, mint amilyet a külföldi cég tervez. Ha összefognak, akkor tőkeerős cégük mellé már nem nagyon telepedne a térségbe más vállalat. Együtt, összehangolt tevékenységgel védhetik meg érdekeiket!

Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke

Csíkszereda, 2013. október 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774