Újabb lépés a szakmunkásképzés elindításában

( Szavazat)84 megjelenítés
Folytatódnak a Hargita megyei szakképzés újraindítására irányuló törekvések. A Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével áprilisban megalakult munkacsoport soros bizottsági ülését május 17-én Csíkdánfalván tartották, a Petőfi Sándor Iskolaközpontban.  
 A munkacsoport feladata, hogy felmérje a szakmunkás- és inasképzés lehetőségeit Hargita megyében. A megbeszélésen részt vett Kajtár Csaba, a Petőfi Sándor Iskolaközpont igazgatója, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Görbe Péter szaktanfelügyelő, Miklós Levente a Hargita Megyei Agrárkamara képviseletében, valamint gazdák és kisvállalkozók, akik vállalnák inasok betanítását, foglalkoztatását. Márton István elmondta, a cél az, hogy felmérjék, milyen szakemberekre van szükség a megyében, a tanfelügyelőség által javasolt program alapján. Feltérképezték a lehetséges oktatási helyszíneket, így felmerült, hogy vissza kellene állítani Gyergyószentmiklóson az autóbádogos és víz-gáz szerelő szakot, Alcsíkon a növénytermesztési, Felcsíkon az állatenyésztői, Udvarhelyen pedig a zöldség-gyümölcs termesztési képzést.
Görbe Péter szaktanfelügyelő három lehetséges megoldást vázolt: az iskolarendszerben való tanulást, az inaskodást 16-tól 25 éves korig, illetve a felnőttoktatást 16–18 évtől 25 éves korig. A legoptimálisabb megoldás az iskolarendszerbe való illeszkedés lenne, amely lehetővé teszi a szakoktatást, hogy alapkézésben el tudják sajátítani a diákok egy-egy szakma csínját-bínját.
Miklós Levente, az agrárkamara munkatársa bemutatta a jelenlegi képzési formákat. Mint elmondta, jelenleg három szakon folyik képzés: általános mezőgazdaság, méhészet és általános élelmiszer-ipar szakon.
Kajtár Csaba iskolaigazgató kifejtette, ők nyitottak a szakképzések újraindítására, ehhez azonban szükségük van az illetékes szervek és a gazdák támogatására. Mint elhangzott, már végeztek felméréseket a gyakorlatozási lehetőségekről.
 
Csíkszereda, 2012. május 17.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774