Újabb kapumatuzsálemet restaurálnak

( Szavazat)57 megjelenítés
A szabadságharc idején állított székelykaput restaurálnak Székelylengyelfalván
  
163 éves székelykapu felújítása kezdődött el Székelylengyelfalván a máréfalvi Kőlik egyesület közreműködésével Hargita Megye Tanácsa székely kapuk felújítását célzó programjából. A Székelylengyelfalván 1848-ban állított kapu felújítási munkálatait április 1-én Borboly Csaba megyeitanács-elnök is szemügyre vette.
 
 
A tölgyfából készült kapu Kovács Péter kapufaragó munkáját dicséri, aki alkotásaiban összesítette és megörökítette az Udvarhely-széki kapufaragás motívumait, az ő nevéhez kötődnek a Székelyudvarhely vidéki virágos kapuk.
 
A teljességében fa elemek felhasználásával készült kapu mára azonban instabillá vált, a mintázat és az írás is megfakult, ezért a Kőlik egyesület jelezte a megyei tanácsnak a felújítás halaszthatatlanságát.
 
 A helyszínen éppen az új, ugyancsak tölgyfából ácsolt kapusasok felállítása folyt, amelyekkel a tulajdonos Lakatos család járult hozzá a munkálatokhoz.
A kapu gazdáival folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a műemlékértékű kapu a restaurálási munkálatok elkezdéséig használható volt. Rajta keresztül hordták be a terményt a portára.
 
Borboly Csaba megköszönte az anyagi hozzájárulást, hisz elmondása szerint éppen a kapu felújítási programnak köszönhetően újra felértékelődtek a székely kapuk.
 
- Örvendek, hogy a tulajdonosok tisztában vannak ezeknek a műemlékeknek az értékével, minden hozzájárulás jól jön, hiszen éppen ennek a programnak köszönhetően sokan felismerték a kapuk turisztikai vonzerejét, ami felújítással járó költségek megugrásához vezetett – méltatta Borboly Csaba a Lakatos család hozzáállását.
 
Székelylengyelfalván, van még egy 1848-ban állított székelykapu, Ferencz Andorné portáján. Ugyanaz a faragómester készítette, ugyanaz a stílus, és szintén felújításra szorul. A Kőlik egyesület már nyilvántartásba vette és javasolta a restaurálását Hargita Megye Tanácsa kapufelújító programjának következő kiírásában.
 
 
 Csíkszereda, 2011. április 2.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774