Újabb 21 termelő érdemelte ki a Székely termék védjegyet

( Szavazat)58 megjelenítés
Több száz termelő és érdeklődő jelenlétében tartották meg az I. Székelytermék-konferenciát március 13-án a csíkszeredai megyeháza márványtermében.  
 Elsőként Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt kiemelve, hogy eddig 46 termelő 424 terméke kapta meg a Székely termék védjegyet, amelynek tulajdonosa Hargita Megye Tanácsa. Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: megtiszteltetés számukra a konferencián való részvétel, ugyanakkor örömének adott hangot, hogy Kovászna megyéből is szép számban kapták meg a védjegy használati jogát. „2010 óta hosszú utat járt be e mozgalom. Ez remek lehetőség, hisz minden egyes termék előállítása munkahelyet teremt Székelyföldön” – hangsúlyozta az alelnök, akinek megítélése szerint a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb ügy, amire a két megyei tanács a programját felépítette.
A köszöntőbeszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta. Meglátása szerint a dolgok be kell hogy érjenek, sokkal fontosabb a megalapozottság, a kellő felkészültség, és a legfontosabb, hogy mindenki higgyen a közös cél elérésében.
– Próbáljuk meg még jobban összehangolni a munkánkat, hisz a céljaink közösek: munkahelyeket és jobb megélhetést teremteni a székelyföldi gazdáknak és termelőknek. A helyi értékes termékeinkkel biztos megélhetést kell biztosítanunk minél több családnak – hangsúlyozta a megyeelnök.
A konferencia egyben az összegzése is volt az eddigi eredményeknek: ma már több mint száz olyan munkahely van, amely a székely termék mozgalomnak köszönhetően jött létre.
– Egymást biztassuk, higgyünk abban, amit csinálunk! Ahogy a keresztúri tejgyár példája is mutatja, a gazdák hite volt erős, az emberek odaadásának gyümölcse érett be. Nem a pénz a legfontosabb gond és probléma, hanem az kell, hogy legyen akarat és összefogás – kérte a jelenlévőket Borboly Csaba köszönetet mondva kollégáinak, hogy a testület politikai színezettől függetlenül támogatja ezeket az erőfeszítéseket. – Ha lenne több jogi alapunk, még többet tudnánk tenni – summázta a megyeelnök.
A konferencián részt vevő Tánczos Barna szenátor véleménye szerint olyan életképes érdekképviseletre van szükség, amely a helyi termékeket nemcsak a székelyföldi vásárlók számára teszi elérhetővé, hanem országhatárokon kívül is értékesíteni tudja.
– Előbb-utóbb telítődik az itteni piac, ezért fontos, hogy a székely termékek Székelyföldön kívüli piacokat is meghódítsanak – jelentette ki a szenátor.
A rendezvényen huszonegy termelőnek adták át a védjegy használatát tanúsító bizonyítványt, többek között Székely termék lett A székelység története című tankönyv is.
A konferencia előadásokkal folytatódott: elsőként Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója a Székely termék védjegyet és értékesítési lehetőségeit ismertette, előrevetítve az idén megalakuló Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet célkitűzéseit. Március 11-én fogadták el e szövetkezet költségvetését, amely így az évben mintegy 800 ezer lejjel gazdálkodhat, és olyan programokat finanszírozhat, amelyekkel tovább növeli és fejleszti Székelyföld vállalkozói szellemét, a helyi adottságok kihasználását, értékesítését.
Ezt követően Komsa Csongor, a Merkúr székelyföldi üzletlánc marketingigazgatója számolt be a Góbé termékek sikeréről, majd Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke ismertette a Székelygyümölcs közösségi vállalkozást. Az Átalvető programról Bányász József, az Agrocaritas igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, végül Bálint Emese Éva, a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének tanársegédje a Székelyföldi termék kezdeményezésekről nyújtott átfogó képet.
A konferencia a felvetődő kérdések megvitatásával, kötetlen beszélgetéssel és kóstolással egybekötött termékbemutatóval ért véget.
 
Az I. Székelytermék-konferenciáról készült fotók megtalálhatók a Székely termék közösségi oldalán.
A Hargita Stúdió által készített összeállítás a konferenciáról megtekinthető az alábbi linken: http://hargitatv.ro/2013/szekely-termek-konferencia.
 
Csíkszereda, 2013. március 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774