Új óvodaépületet adtak át Csíkjenőfalván

( Szavazat)60 megjelenítés
Rendeltetésének megfelelően működik ezentúl a harminc évvel ezelőtt felépített ingatlan: november 28-án felavatták a csíkkarcfalvi és csíkjenőfalvi gyerekek számára épült óvodát és napközit. Gábor János iskolaigazgató elmondta, már az 1980-as években elkészült a napközinek szánt épület, szükség volt azonban mind a közösségi összefogásra, mind pedig a közbirtokosságok, Hargita Megye Tanácsa és a kormány támogatására ahhoz, hogy a mai követelményeknek megfelelő oktatási intézménye legyen a községnek. „Nagy öröm a község életében, amikor fel tudunk újítani egy épületet, amikor a közös munka meghozza a gyümölcsét, és láthatjuk ezt a szép óvodát” – mondta. 
 Kelemen Hunor szövetségi elnök arra emlékezett vissza, milyen volt gyerekként a szülőfalujában óvodába járni. „Bizonyos értelemben van egy kis nosztalgiaérzetem, mert én is ebben a községben jártam óvodába, de még a régi faépületbe. Az egyik legnagyobb versenyt az jelentette az óvodások számára, amikor az udvaron lévő fa autóbuszra kellett felszállni. Nem jutott hely mindenkinek, és nem volt mindegy, hogy hol ülünk: a volánnál vagy az utolsó sorban. Sok év után visszatekintve azt látom, hogy az elmúlt esztendőkben sokat fejlődött Csíkkarcfalva és Csíkjenőfalva, a felcsíki települések: új óvodák és iskolák, kultúrházak épültek, templomok újultak meg. Sokat haladtunk a föld alatti infrastruktúrával is, ami nem látszik bár, de könnyebbé teszi az életünket, közelebb visz bennünket a 21. századhoz.”
A szövetségi elnök hangsúlyozta: a haladás az összefogásnak, a bizalomnak köszönhető. „Bizalom kell ahhoz, hogy építkezni lehessen. Bizalom kell ahhoz, hogy ez a közösség erős legyen. Bizalom kellett 23 éven keresztül ahhoz, hogy oda kerülhessünk, ahol döntéseket hoznak. Sokat léptünk előre az oktatást illetően, hiszen ma már az iskolákban, elsőtől tizenkettedik osztályig, mindenhol anyanyelvükön, magyarul tanulhatnak a gyerekek. Megteremtettük azokat a feltételeket, amelyek a felsőoktatás fele mutatnak, mert oktatási intézmények nélkül nincs jövője a közösségnek” – szögezte le.
Az összefogás fontosságáról szólva az RMDSZ elnöke rámutatott, szükség van a helyi közösség és az önkormányzatok mellett az egyre nagyobb szereppel bíró közbirtokosságokra is, amelyek a székely embereknek hosszú évszázadokon keresztül jövedelmet adtak, és a közösség fejlődését biztosították. Ehhez tudott hozzájárulni Hargita Megye Tanácsa közel 300 ezer lejes támogatása és az RMDSZ közbenjárásának köszönhető kormányzati finanszírozás is.
A szövetségi elnök azt kívánta a pedagógusoknak, hogy ez legyen a második otthonuk, ahol a gyerekeket elindítják azon az úton, amely Székelyföld gyarapításához, a közösség megerősítéséhez, a jövőépítéshez vezet. „Legyen ez az óvoda a következő évtizedekben felnövő gyerekeknek olyan otthona, amelyre szívesen emlékeznek vissza” – mondta.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, az oktatási intézmények azt a lehetőséget teremtik meg a gyerekeknek, amelyet kihasználva megszerezhetik a megfelelő tudást ahhoz, hogy hasznos tagjaivá válhassanak a társadalomnak. „A polgármester úr az elmúlt években nagyon sokat kopogtatott, de szükség volt az összefogásra, hogy elérjék céljukat. Vannak olyan közbirtokosságaink, akik felvállalják azt a népszerűségvesztést, ami azzal járhat, hogy nem miccsben osztják ki a pénzt, hanem közösségi célokra fordítják. Jó, hogy Kelemen Hunor és az RMDSZ ott a parlamentben. Szeretnénk, ha ez nem változna, mert van még tennivaló ezen a vidéken” – mondta Borboly. A megyei tanács elnöke székely zászlót adott át az óvoda vezetőségének, és arra kérte őket, tegyék ki az intézmény homlokzatára, annak ellenére, hogy napjainkban a románság körében a magyar kártya elővétele divatossá vált.
Farkas Árpád, a község plébánosa az épület felszentelése előtt azt kívánta, legyen az új óvoda olyan tér, ahol a gyerekek olyan tudattal és jellemmel nőnek fel, amely szavatolja, hogy a magyar nemzet támaszai lesznek.
A Tapsifüles névre keresztelt óvoda a megyei tanács Gyerekmosoly programjának köszönhetően mesefigurákkal díszített falakkal fogadja a csíkkarcfalvi, csíkjenőfalvi gyerekeket.
 
Csíkszereda, 2012. november 28.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774