Új otthont építenek a csíkszeredai Szent Anna iskola diákjainak

( Szavazat)181 megjelenítés
A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárását, illetve hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozását célozza meg az a projekt, amelyet szeptember 27-i sajtótájékoztatóján mutatott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője. A szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium 1-es Számú Országos Érdekeltségű Programja keretében nyert támogatást a projekt kivitelezésére.
 
Borboly Csaba elmondta, kettős problémát sikerül megoldani a projekt kivitelezésével: egyrészt megtisztítják a szennyezett talajt, megszabadítják Csíkszeredát egy fertőző góctól, hiszen évek óta keresik a megfelelő területet és épületet a Szent Anna Iskola tanulói számára, de rá kellett jönniük, hogy a legolcsóbb megoldás a volt növényvédelmi központ területe egy részének megtisztítása lesz; ezt a területet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium adta át Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe. Ehhez sikerült támogatást szerezniük az RMDSZ Bukarestben tevékenykedő honatyáinak a segítségével, így a sérült gyerekek központi részen, megfelelő körülmények között lakhatnak a jövőben.
A tanácselnök elmondta, hogy a megyei tanács saját költségvetéséből különített el közel negyedmillió eurót a helytelen vegyszerhasználat és tárolás miatt súlyosan szennyeződött terület tisztítására. Szakemberek szerint a terület egynegyede szennyezett, legfőképpen DDT, DDD és HCH Lindan vegyszerekkel, egyes vegyszerekből pedig a megengedett érték 800-szorosát tartalmazza a talaj. A jó hír, hogy csak a felszín alatti vizek fertőződtek, a mélyebb rétegeket megvédte egy agyagréteg, így a felszíni és mély talajrétegek szennyeződtek elsősorban.
Elekes Zoltán igazgató bemutatta a projektet. A hét családi típusú ház létrehozásával a gyermekeknek, fiataloknak lehetőségük lesz egy egészségesebb, a családihoz hasonló környezetben felnőni, ugyanakkor könnyebb lesz a gyermekek családba való visszailleszkedésének a segítése is. A nappali rehabilitációs és rekuperációs szolgáltatásokat nyújtó rekuperációs központ létrehozásával a fogyatékkal élő és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek a szükségleteiknek megfelelő, minőségi szolgáltatásokban részesülhetnek, és biztosítják számukra az országosan elfogadott gyermekvédelmi standardok által előírt körülményeket. A pályázattal elért eredmények hozzájárulnak a szociális szolgáltatások folyamatos sokszínűsítéséhez és professzionalizálásához, megyei szinten javul a szociális szolgáltatás, valamint a specializált szociális szolgáltatások igazgatása és támogatása. Több fogyatékkal élő gyermek részesül majd speciális rekuperációs és rehabilitációs szolgáltatásokban, és javul az intézmények lakóinak szóló szolgáltatások minősége is.
A pályázat összértéke 4 455 682 lej, amelyből vissza nem térítendő támogatás 3 172 127 lej. Az igazgatóság önrésze a pályázatban 1 283 555 lej, amelyet Hargita Megye Tanácsa biztosít. A pályázat lebonyolítási ideje 16 hónap (2011.09.01 – 2012.12.31), ez idő alatt megtörténik a tervezés, közbeszerzés, építkezés, felszerelés, a haszonélvezők felmérése, a személyzet kiválasztása, továbbá a gyermekek, fiatalok elhelyezése az új szolgáltatásokban.
Csíkszereda, 2011. szeptember 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774