Új lehetőségek oktatásban és pályázásban

( Szavazat)47 megjelenítés
Éljenek az új tanügyi törvény adta lehetőségekkel! – biztatta a pedagógusokat Csíkkozmáson Ferencz S. Alpár főtanfelügyelő november 7-én, a Székelyföldi Akadémián. Hargita Megye Tanácsának rendezvénysorozata immár másodszor érkezett Kozmásra, ezúttal az új tanügyi törvény, valamint az európai uniós pályázati lehetőségek témájával. A vidéken élő értelmiségieknek szóló Székelyföldi Akadémián összesen 32 témakörből választhatnak a helybéliek kettőt-kettőt.
 
A hétfőn este egybegyűlteket a kozmási községházán Bodó Dávid polgármester és Becze István megyei tanácsos köszöntötte. Utóbbi tolmácsolta Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözletét, és hangsúlyozta a vidéki értelmiséggel való egyeztetés szükségességét a Székelyföldi Akadémia 32 témájában, mert ezáltal a politikusok bevonhatják őket a politikai döntéshozatal előkészítésébe, figyelembe vehetik igényeiket. A megyei tanácsos méltatta a kozmási önkormányzatot, amely ügyesen pályázott az utóbbi időben, és mint mondta, reményei szerint a második előadás témája ebben további segítséget nyújthat.
 
Ferencz S. Alpár szerint az új oktatási törvény által átruházott felelősségek, kompetenciák egyben új lehetőségeket jelentenek. Elhangzott, hogy a másodlagos rendelkezések (szabályzók, normatívák) terén késésben van a minisztérium, ami megnehezíti a pedagógusok munkáját.
 
– Az iskolaigazgatók nagy feladata, hogy nyomon kövessék a változásokat – mondta a főtanfelügyelő arra figyelmeztetve, hogy a médiában megjelenő, oktatási törvénnyel kapcsolatos információk nem mindig állják meg a helyüket.
 
A főtanfelügyelő előadása után a jelen lévő tanárok számos kérdést tettek fel az új jogszabály részleteiről. Ezt követően Laczkó Zoltán, a megyei tanács fejlesztési igazgatóságának munkatársa a pályázati lehetőségekről tartott előadást, a pályázatkészítés ugyanis a forrásbevonás egyik leghatékonyabb eszköze a cégek, önkormányzatok és civil szervezetek számára Székelyföldön is.
 
– A lehetőséggel akkor tudunk élni, ha megvan hozzá a szükséges szakmai felkészültségünk, szemléletmódunk és kapcsolatrendszerünk – mutatott rá a tanácsos ismertetve a pályázati lehetőségek körét: a nemzetközi együttműködési és a közösségi programokat, az Európai Unió és a román kormány finanszírozásait (operatív programok), valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Programot, ezen belül pedig a civil szervezeteknek, cégeknek és a mezőgazdaságban-erdőgazdálkodásban vállalkozóknak szóló pályázatokat. A megyei tanács munkatársa bemutatta Hargita Megye Tanácsának a Regionális Operatív Program 5.3-as kiírásánál megnyert pályázatait: A hargitai legendák és műemlékek nyomában (összértéke: 990 570,59 lej), Székely kapuk útja (952 938,77 lej), Az egyensúly és az egyediség megőrzése a természetvédelmi területeken és ezek integrálása a turizmusba (782 278,31 lej), Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken (936 765,27 lej), A Régizene Fesztivál népszerűsítése (605 878,68 lej), Kovászna és Hargita megye értékeinek és hagyományainak turisztikai termékként való értékesítése (991 519,75 lej), A borvizek népszerűsítése (1 037 635,26 lej). Mindezek megvalósítási időtartama 24 hónap.
 
Laczkó Zoltán hangsúlyozta: a megyei tanács pályázatokkal foglalkozó szakembercsoportja szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére bármilyen pályázatokkal kapcsolatos kérdésre, és segít szakmai tanácsadással.
 
Csíkkozmás, 2011. november 7.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774