Új kohéziós politika a mihamarabbi felzárkózásért

( Szavazat)62 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa hozzájárult javaslataival az ötödik Gazdasági és Társadalmi Kohézióról szóló jelentésben megfogalmazott következtetésekhez.

 

Romániából Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége és a Pénzügyminisztérium tett javaslatokat az Európai Unió 2013 utáni kohéziós politikájának kialakításához. Hargita Megye Tanácsa olyan kohéziós politika kialakítását támogatja, amely a jövőben nagyobb figyelmet szentel a Hargita megyeihez hasonló gazdasági és társadalmi jellemzőkkel, településstruktúrával és térszerkezettel rendelkező térségek és régiók felzárkóztatásának. Ezért a megfogalmazott javaslatai között szerepel például a kis és közepes városhálózatú térségek területfejlesztési és kohéziós szerepének újraértékelése.

Ezzel párhuzamosan a megyei önkormányzat az Európai Területfejlesztési Perspektívákkal összhangban fontosnak tartja a kis- és közepes méretű városok, illetve a vidéki „hátországuk” strukturális és funkcionális összetartozásának erősítését is. Bár a kohéziós célokat és a fejlettséget mérő mutatórendszereket regionális szinten dolgozzák ki és alkalmazzák, fontos a területi különbségek csökkentésének szubregionális szinten való ösztönzése is, hogy az a statisztikai régiókon belül is hasson. Hargita megye a jelenlegi román régiók architektúrájának egyik vesztese amiatt, hogy gazdaságilag fejlettebb megyékkel együtt alkot egy régiót.

Hargita Megye Tanácsa javaslatai között továbbá szerepelt a tervezés, értékelés és partnerség hármasának további kiterjesztése is. A megyei önkormányzat komplex mutatórendszerek mentén javasolta az Ötödik Kohéziós Jelentésben felmerült újabb régiókategória megalakítását. Az európai régiók jelenlegi, GDP-alapú felosztása meglehetősen leegyszerűsítő, és nem képes mindig kellőképpen megjeleníteni a helyi sajátosságokat, a helyi strukturális nehézségeket, problémákat. A gazdasági mutatók (GDP, jövedelem, FDI, export stb.) mellett tehát infrastrukturális, urbanizációs és szociális mutatókat is fontos lenne figyelembe venni akkor, amikor a területi különbségekről, illetve azok megszüntetésére irányuló politikákról beszélünk, ajánlotta a megyei önkormányzat.

Hargita Megye Tanácsának nem titkolt szándéka nyomatékosítani a „hargitai” érdekeket, ami Románia minden kis és leszakadó megyéjének érdeke. A megyének olyan EU-s fejlesztés- és támogatáspolitikára van szüksége a jövőben, amely:

-          közel áll a lokális szinthez, a helyi közösségekhez;

-          fokozottan figyel a helyi igényekre és sajátosságokra;

-          lehetőséget ad a helyi érdekek és értékek megjelenítésére;

-          nagyobb figyelmet szentel a megyeihez hasonló kisvárosi hálózattal rendelkező térségek fejlesztésének (Az EU-s normák szerint városnak a 60 ezer lakos fölötti település számít – ilyen értelemben Hargita megyében nincs egy város sem. Ezért a kisvárosok forrásbevonási szándékukban nehezen tudnak a regionális politika jelenlegi feltételrendszerének leget tenni. Ugyanakkor ezek a települések értelemszerűen kimaradnak a vidékfejlesztésből.)

-          a vidék hangsúlyosabb felemelkedését szorgalmazza;

-          a terület gazdasági és társadalmi rendszereit képes komplex módon kezelni;

-          ösztönzi a helyi erőforrások hatékony hasznosítását;

(a fenti 3 pont a vidékfejlesztés és a regionális politika közelebb kerülését jelenti)

-          támogatja a régió és a megye felzárkóztatását belátható időn belül.

Hargita Megye Tanácsa arra kéri Tőkés László, Sógor Csaba, Winkler Gyula európai parlamenti képviselőket, hogy támogassák javaslatait, amelyek különben megtekinthetők az Európai Bizottság honlapján, a következő elérhetőségen: http://ec.europa.eu/regional_policy/consultation/5cr/answers_en.cfm

 

A Kohéziós Politika célszerű kialakításának érdekében az Európai Unió kérdőívet tett közzé, melyre minden érintett ország, térség és régió javaslatait várták. A Bizottság 2011 nyarán, az új uniós költségvetésre vonatkozó javaslat elfogadását követően nyújt be hivatalos jogalkotási javaslatot a jövőbeli kohéziós politikára vonatkozóan. Az Európai Unió kohéziós politikájának alapvető célja a Közösség gazdasági és szociális összetartásának erősítése, a Közösség egészének harmonikus fejlődése, illetve a kevésbé előnyös helyzetű régiók felzárkóztatása. A kohéziós politika és annak támogató eszközrendszere (pl. Strukturális Alapok és Kohéziós Alap) a gazdasági és társadalmi konvergencia erősítésének legfontosabb uniós szintű biztosítéka.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774