Új kiállítótér Székelyföldön - Megnyílt a csíkszeredai Megyeháza Galéria

( Szavazat)138 megjelenítés
– Igyekszünk mindenki számára használhatóvá tenni a megyeháza épületét, így teret adunk a művészeteknek is – mondta köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az intézmény épületében kialakított Megyeháza Galéria október 30-i megnyitóján. Az esemény egyben a II. Székelyföldi Grafikai Biennále kiállításának csíkszeredai megnyitója is volt, 184 grafikus alkotásából készült válogatás tekinthető meg az elkövetkező két hétben a galériában.  
 A termet mozgatható falakkal látták el, így az az éppen helyet kapó műfajnak megfelelően alakítható. Az András Alpár és Lőrincz Barna által tervezett új kiállítótér a művészetek – ideértve az irodalmat, színházat, zenét, képzőművészeteket – befogadó tere és otthona kíván lenni, hangzott el a kedd esti ünnepségen. Borboly Csaba bejelentette, hogy elbírálótestületet hoznak létre, amely a galériában helyet kapó művészeti alkotásokról dönt a jövőben.
– Ezt a teret és felületet az egyetlen mindentudó párt vezetői számára bevonulási és felvonulási területeként tervezték meg régen, súlyukat és kiváltságukat jelezve. Most ennek vége, a galériával elvágtuk a díszes bevonulások útját, és a kultúra, a művészetek számára adtuk át a teret – jelentette ki a tanácselnök hozzátéve: ez Székelyföld talán leghozzáférhetőbb kiállító- és rendezvényekre alkalmas felülete, hiszen igény esetén akár éjszaka vagy hétvégén is látogatható. – Szeretnénk, ha rangos székelyföldi kiállítások megszervezésével a galéria az európai szinten ismert rendezvénytermek sorába emelkedhetne, és hazai művészeink számára presztízst jelentene, ha munkáikat itt állíthatnák ki. A megyeháza nem státusszimbólum, hanem mindannyiunkat kiszolgáló épület – arra törekszünk nap mint nap, hogy a megyeházát közelebb hozzuk az emberekhez, és ne a régmúlt idők rossz emlékeit idézze senkiben, hanem mindenki magáénak érezze – mondta Borboly Csaba.
Az eseményt Kassay Péter moderálta, a megyei tanács keretében működő gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője, a grafikai biennále alkotásait pedig Túros Eszter művészettörténész méltatta. Az eseményen fellépett Balázs Zoltán, György Csongor és Hompoth Artúr ütőhangszeres, valamint az Albert Kati és Szabó Zsolt Jazzduó.
 
Csíkszereda, 2012. október 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774